Matematik
Bevis for formlen for rumfanget af cylinder
Er der nogen herinde, der har et bevis for formlen for rumfanget af en cylinder, eller som kan vise det her?
Svar #1
02. juli 2011 af Tyrael (Slettet)
Under forudsætning af, at det drejer sig om at dreje grafen for en ikke-negativ funktion f(x) på intervallet [a,b] omkring x-aksen, og man ønsker at beregne volumen af dette omdrejningslegeme, ser man på den infinitesimale cylinder ved x, med radius f(x) og tykkelse (højde) dx.
Cylinderskivens rumfang er π·f(x)2 dx , så det samlede volumen fås som
V = π·a∫b f(x)2dx
Svar #3
02. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)
Skiftes variable fra rektangulære koordinater (x,y,z) til cylindrisk-polære koordinater (r,θ,z), fås
dx·dy·dz = r·dr·dθ·dz , og dermed
V = ∫∫∫Cyl dxdydz = 0∫h 0∫R 0∫2π r·dr dθ dz = 2·π·h·(1/2)R2 = π·h·R2
Svar #4
02. juli 2011 af Jerslev (Slettet)
#2: Find en passende funktion, f(x), som beskriver den ene side i din cylinder og integrer efterfølgende op.
Svar #5
02. juli 2011 af mathon
indtegn et rektangel i 1.kvadrant med et hjørne i begyndelsespunktet
og
den side, der ved en 360º 's drejning om x-aksen, bliver højde i cylinderen, liggende på x-aksen
den tilstødende side, der ved drejningen bliver radius i cylinderen, ligger dermed på y-aksen.
Ligningen for den med x-aksen parallelle side
er dermed
f(x) = r
Omdrejningslegemets volumen
er
V = π·0∫h r2dx = π·r2·0∫h dx = π·r2·(h-0) = h·π·r2
Svar #6
02. juli 2011 af peter lind
Her er en lidt nemmere metode: En cylinder har et grundareal, der er en cirkelskive, og en højde. Rumfanget for sådan en tingest er arealet af grundflade*højde. Da arealet af en cirkelskive er π*r2 bliver rumfanget π*r2*h
Svar #7
02. juli 2011 af NejTilSvampe
hvad med at forstille sig en funktion f(x) = k , hvor k er radius af cylinderen.
finder vi omdrejningslegemet af det med to grænser hvis forskel er h, må det være volumenet af cylinderen.
Svar #8
02. juli 2011 af YesMe (Slettet)
Hvorfor skal funktionen opløftes med 2? (Tjek den tykke skrift): V = π·a∫b (f(x)2) .
Svar #9
02. juli 2011 af Jerslev (Slettet)
#8: "Sådan er formlen."
Det kan bevises, men er besværligt uden at kunne tegne.
Svar #11
03. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)
#8
Der gælder her, at dV = π·f(x)2 dx er rumfanget af en cylinder, hvis grundflade er en cirkel med radius f(x), og hvis højde er den infinitesimale størrelse dx. Det samlede rumgang fås så ved at summere alle disse infinitesimale rumfang fra x=a til x=b, dvs.
V = π·a∫b f(x)2 dx
Skriv et svar til: Bevis for formlen for rumfanget af cylinder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
