Fysik

Krafter

15. september 2011 af mogenss (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg håber nogen hurtigst muligt kan give nogle fif til disse opgaver da jeg har forsøgt men ikke rigtigt forstår opgaverne. F.eks. den sidste opgave. Jeg tror at jeg skal bruge formlen M (moment) = F(kraft) * a (arm). Jeg kan bare ikke finde ud af hvad kraften må være for at det ikke vælter.

Jeg vedhæfter en fil med opgaven.

Vedhæftet fil: Doc1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af mette48 (Slettet)

Jeg kan ikke læse docx filer brug doc-filer


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Det er ret intuitivt at se at tyngdekraften ihvertfald ikke bidrager til Momentet,

Husk at regne i vektorer i 3d og brug krydsproduktet. Det er altid relevant i statik at bruge newtons 1. lov(enten som komposanter eller som vektorer):

Jeg kan ikke se på figuren om der er friktion, men hvis der er, skal den naturligvis bruges. 

∑Fx= 0

Hvis du kalder den akse den kunne rotere om z, kan impulsmomentsætningen anvendes i punktet i midten af klodsen.

Denne metode kan bruges hver gang, men det ser stadig ingen gnidning:

N1(x,<-):   F-fs = 0

Friktion: fs > N*μs

N1(y,opad positiv):  N - mg = 0  => N = mg og fs > mgμs

Med uret vælges som positiv omdrejning

Vælg at tage rotationen i punktet A. (Nederste venstre hjørne), så vil N gå ud i ligningen. G bevirker negativ rotation og F positiv.

ΣMz(A)=F*højde - G*1/2*højde=0 <=> F = 1/2G altså  Fmax = 102,5kN

http://en.wikipedia.org/wiki/Torque (Giver godt billede på hvorledes momentet regnes.)

Ellers se forelæsninger i classical mechanics online fra MIT

Check det lige efter, jeg tegnede ikke ved løsning af opgaven

- Mikkel


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Forresten så vælges N oftest i disse tilfælde som liggende i A eller et lignende punkt i den slags opgaver, fordi det er lige før kassen vælter.


Skriv et svar til: Krafter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.