Kemi

Opskriv reaktion

30. september 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har en opgave, der lyder således:

100 mL 0,1095 M HNO3 opløsning blandes med 20 mL 0,0908 M NaOH opløsning.
1. Opskriv reaktionen og beregn [H3O+] og [OH-] i blandingen.
2. Er blandingen sur eller basisk – begrund svaret.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2011 af kuerten15

Det er en stærk syre-stærk base reaktion.

1. HNO3 + NaOH --> NaNO3 + H2O

n(HNO3) = c * V = 0,1095 M * 100 mL = 10,95 mmol

n(NaOH) = c * V = 0,0908 M * 20 mL = 1,8160 mmol

dvs. vi er forbi ækvivalenspunktet.

Ved ækvivalenspunktet gælder:

n(syre) = n(base) 

V(HNO3) * 0,1095 M = V(NaOH) * 0,0908 M = 20 mL * 0,0908 M  <=> V(HNO3) = 16,58 mL

Der er overskud af syre og [H+] og [OH-] beregnes:

[H+] = 0,1095 * [(100 mL - 16,58 mL) / (20 mL + 100 mL)] = 0,0761 M

[OH-] = Kw / [H+] = (10 * 10^-14 M^2) / 0.0761 M = 1,31 * 10^-12 M

2. pH = -log(0,0761) = 1,12

Jeg har beregnet værdierne med Google, så regn lige efter med en lommeregner.


Skriv et svar til: Opskriv reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.