Matematik

Differentiering af følgende to funktioner - hvordan?

04. oktober 2011 af jensen7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

f(x) = √(8-x3)

f '(x) = ? 

 

f(x) = 0,5*x - ((x)/(x2-4))

f '(x) = ?

 

 

Har ihærdigt forsøgt, men ikke fundet et svar jeg kunne være helt sikker på..


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den første funktion er en sammensat funktion.

Den anden funktion har to led, hvoraf det ene er en kvotient.

Benyt formlerne for differentiation af en sammensat funktion of for differentiation af en kvotient.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2011 af peter lind

Brug reglen for differention af en sammensat funktion f(x) = g(h(x)) hvor g er kvadratrodsfunktionen og h(x) = 8-x3

Den anden (g(x)/(h(x))' = {g'(x)*h(x)-g(x)*h(x)}/h(x)2 hvor g(x) = x og h(x) =x2-4


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2011 af AskTheAfghan

1)     f(x) = y = √(8-x3)     ,    lad m = 8-x3   så y = √m

y' = dy/dx = (dy/du) · (dm/dx)

                = (d(√m)/dm) · (d(8-x3)/dx)

2)    f(x) = y = 0,5x - (x/(x2-4))      lad m = (x/(x2-4))    så y = 0,5x - m

y' = dy/dx = (0,5x)' - (m)'         ,  da  m = x/(x2-4), derfor lad  t = x  og n = x2-4    så m = t/n

                = (0,5x)' - ((t'·n - t·n')/n2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2011 af AskTheAfghan

Rettelsen til den 2. linje;  (dy/dm) · (dm/dx)


Svar #5
05. oktober 2011 af jensen7 (Slettet)

Så når f(x) = √(8-x3)

er f '(x) = 0,5(8-x3)-0,5 * (-3x2)

<=> (4-0,5x3)-0,5 * (-3x2)

<=> 4-0,5-0,5x * (-3x2)

Og det er så her jeg går i stå ..


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Undlad at bruge <=> , hvor det er et = , der skal benyttes.

Det er korrekt til og med linie 2 . Man kan ikke gange 0,5 ind i kvadratroden på den måde. Det reduceres til

f'(x) = -(3/2)·x2 / √(8-x3)


Svar #7
05. oktober 2011 af jensen7 (Slettet)

#6


#5

Undlad at bruge <=> , hvor det er et = , der skal benyttes.

Det er korrekt til og med linie 2 . Man kan ikke gange 0,5 ind i kvadratroden på den måde. Det reduceres til

f'(x) = -(3/2)·x2 / √(8-x3)

 

Hvordan kommer man/du frem til det??


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2011 af AskTheAfghan

#7

y' = dy/dx = (dy/dm) · (dm/dx)            ,   hvor  m = 8-x3   og   y = √m

                = (d(√m)/dm)    · (d(8-x3)/dx)

                = 1/(2√m)         ·    -3x2

                = 1/(2√(8-x3))   ·    -3x2

                =  (-3x2)/(2√(8-x3))


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kommer frem til det ved at reducere færdigt fra din linie 2 i #5.


Skriv et svar til: Differentiering af følgende to funktioner - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.