Matematik

minimum

02. november 2011 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Se vedhæftet opgave. Skal finde minimum for den angivne funktion. Det er intuitivt oplagt, at så snart blot l eller d er lig 0 (eller begge er) så vil rumfanget være minimalt. Løser man imidlertid, hvor gradienten er lig nul-vektoren får man ikke dette. For dersom d>0 men l=0 får man en værdi for den ene af komposanterne for værdien af gradienten. Hvad går der galt her ifht. til at bruge gradienten til at bestemme, hvor funktionen har ekstrema.

Vedhæftet fil: Untitled (2).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ifølge den vedlagte opgavetekst skal man finde maksimum, ikke minimum, for volumenfunktionen.

Man skal erindre, at en kontinuert funktion på en kompakt (afsluttet og begrænset) mængde har et minimum og et maksimum, og at minimum eller maksimum sagtens kan antages på randen af definitionsmængden. Et ekstremum i et indre punkt antages i et stationært punkt; men man skal også undersøge funktionens egenskaber på definitionsmængdens rand.

I din betingelse for l og d vender ulighedstegnet den forkerte vej, for der skal jo gælde, at

l + (7/2)d ≤ 84

Dit udtryk for rumfanget af en cylinder er heller ikke korrekt. Man har her

V = π·r2·l = (π/4)·d2·l


Svar #2
02. november 2011 af Mathematica (Slettet)

Okay, ja der smutter tit lidt undervejs i skriveprocessen. Men jeg er nu ikke så interesseret i om, hvad opgaven siger eller ej. Jeg prøvede at finde minimum som en øvelse og opdagede, så at det at finde stationære punkter åbenbart ikke var nok til at få et fuldkomment resultat. Det er hvorfor dette er, som jeg er interesseret i.
Men udover dette: Egentlig bør man jo så også vise, at der ikke findes punkter i det indre (hvilket er ret oplagt, at der ikke gør) sådan, at de er større end det max du finder på randen... Eller ligger det i Lagranges metode, at det maximum, som man finder på randen også er et lokalt maximum for alle funktionsværdier i det indre? Jeg er ikke så godt inde i sætningen, da den aldrig blev bevist. Noget med at det krævede en sætning om differentiation af implicit givne funktioner, som vi desværre ikke får før differentialgeometri (hvis dette vælges)..


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke på forhånd givet, at et maksimum antages på randen eller i det indre. Men for denne funktion V ligger alle de stationære punkter jo på randen af definitionsmængden.

Definitionsmængden begrænses af linierne d = 0, l = 0, og l +(7/2)d = 84. Det er klart, at V = 0 på de to førstnævnte linier, så tilbage er at undersøge V på linien l +(7/2)d = 84 .


Skriv et svar til: minimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.