Matematik

Cirkel

21. november 2011 af Justme92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej alle sammen, nogen der kan hjælpe mig med den her opgave? :-)

Vedhæftet fil: Unavngivet.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Hvis du issolere y får du:

y = sqrt(-(x2) + 4x + 21) - 3 (den øverste halvdel a cirklen)

eller

y = -sqrt(-(x2) + 4x + 21) - 3 (den nederste halvdel af cirklen)

Disse to funktioner danner tilsammen cirklen.

Punktet (-1 , -7) ligger på den nederstår cirkel-halvdel - og du kan finde tangeten i dette punkt ved at bruge tangentlinigen.

T = f '(-1) (x-(-1) + f (-1)

At finde skæringspunkterne med førsteaksen kan gøre ved at løse ligningen:

f (x) = 0

Som kun har løsninger hvis du benytter ligningen for den øverste cirkelhalvdel.

At finde arealet over 1-aksen kan dernæst gøres ved at tage integralet af de øverste cirkel-halvdel fra r1 til r2(de to rødder)

 

Håber det hjælper :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2011 af PeterValberg

Du kan også gøre brug af lidt vektorregning, - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Vedr_cirkel.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2011 af PeterValberg

Cirklens skæringspunkter med x-aksen:

Indsæt y = 0 i cirklens ligning og løs den deraf fremkomne andengradsligning x2 - 4x = 12
derved finder du x-koordinaterne for skæringspunkterne, - de tilhørende y-koordinater er jo 0

skulle gerne give punkterne s1(-2,0) og s2(6,0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2011 af mathon

cirklens ligning
                                                (x-c)2 + (y-d)2 = r2

med tangentligningen
                                               (xo-c)·(x-c) + (yo-d)·(y-d) = r2       i punktet  Po(xo,yo)

skæringspunkter
med x-aksen
                                                (x-c)2 + (0-d)2 = r2

                                                 (x-c)2 = (r2- d2)

                                                 x = c ± √(r2- d2)
                                               

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2011 af mathon

 

                når afstanden mellem skæringspunkterne er korden k

haves
                for centervinklen θ over korden          θ ∈ [0;π]

                                sin(θ/2) = (k/2)/r      
hvoraf
                               θ = 2·sin-1(k/(2r))

                Aover = Acirkel - Aunder = π·r2 - (1/2)r2·(θ-sin(θ))  =  (1/2)·[2π - θ + sin(θ)]·r2       θ ∈ [0;π]         

             

         
               
 
        


Svar #6
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Tror desværre ikke rigtig jeg forstår den der med de skæringpunkter? :-/


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. november 2011 af PeterValberg

Grafen skærer x-aksen, når y = 0 

x2 - 4x + y2 +6y = 12     (indsæt y = 0)
x2 - 4x +02 +6·0 = 12    (reducér)
x2 - 4x = 12
x2 - 4x - 12 = 0

løs andengradsligningen
det skulle gerne give:

x = -2    ∨   x = 6

dermed har du skæringspunkterne (-2,0) og (6,0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Arh, på den måde! :-)

Kan du også hjælpe mig med at finde arealet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2011 af mathon

#5


 

                når afstanden mellem skæringspunkterne er korden k

haves
                for centervinklen θ over korden          θ ∈ [0;π]

                                sin(θ/2) = (8/2)/5     
hvoraf
                               θ = 2·sin-1(4/5) = 1,85459

                Aover = Acirkel - Aunder = (1/2)·[2π - θ + sin(θ)]·r2   =  (1/2)·[2π - 1,85459 + sin(1,85459)]·52

                                                                                                                                                   67,36

                                                                                                                           

             

         
               
 
       


Svar #10
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Hvad betyder "θ"?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2011 af mathon

 

                     Hvad betyder "θ"?             centervinklen målt i radianer


Svar #12
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Det har vi bare ikke lært endnu, så det vil se underligt ud, hvis jeg brugte det i en opgave :-).


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. november 2011 af mathon

       
                       ...så brug x i stedet for θ, da variabelbetegnelsen ikke har betydning for løsningen


Svar #14
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Skal det hænge sammen?
"når afstanden mellem skæringspunkterne er korden k haves for centervinklen θ over korden"


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. november 2011 af PeterValberg

Centrum er bestemt til: C(2,-3)
skæringspunkterne med x-aksen er bestemt til A(-2,0) og B(6,0)

du kan således bestemme to vektorer:

CA = (-4 3)
CB = (4 3)

brug disse to vektorer til at bestemme den centervinkel v, der udspænder den cirkelbue, der er over x-aksen

cos(v) = (CA·CB)/(|CA|·|CB|)     i "almindelige" grader (DEG)

Når du kender den vinkel, kan du bestemme arealet af det cirkelafsnit, der er over x-aksen vha.:

A = ½·r2·((v·π)/(180o)-sin(v))

hvor r er radius og v er udsnitsvinklen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #16
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Det forstår jeg så tilgængæld godt! :-)

Men skal man prikke dem sammen deroppe for at finde vinklen, eller hvad gør man lige der? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. november 2011 af mathon

#4


cirklens ligning
                                               (x-2)2 + (y+3)2 = 52

med tangentligningen
                                               (xo-2)·(x-2) + (yo+3)·(y+3) = 52       i punktet  P(-1;-7)

                                               (-1-2)·(x-2) + (-7+3)·(y+3) = 25

                                               -3·(x-2) + (-4)·(y+3) = 25

                                               3·(x-2) + 4·(y+3) = -25

                                               3x - 6 + 4y + 12 = -25

                                               3x + 4y + 6 = -25

                                               3x + 4y = -31

                                               4y = -3x - 31

                                               y = -(3/4)x - (31/4)

 

 

 

 


                                               

 


Svar #18
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Kan det godt passe, at graden blivet en minus grad? - får den nemlig til at blive -0,28.


Svar #19
21. november 2011 af Justme92 (Slettet)

Får den til at blive et minus areal :-/


Brugbart svar (1)

Svar #20
21. november 2011 af PeterValberg

#18

-0,28 er cosinus til vinklen mellem vektorerne :-)

du mangler lige at sige:

v = cos-1(-0,28) ≈ 106,3o

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.