Fysik

resulterende kraft og µ

27. november 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Curling er en sportsgren, hvor spillerne lader glatslebne granitsten glide på en isbane. Disse sten har alle massen 19,96 kg. Afstanden fra startlinjen til husets midte er 28,4m.

En sten sendes af sted fra startlinjen med farten 3,6 m/s. Stenen standser i husets midte.

a) Beregn størrelsen af den resulterende kraft på stenen under bevægelsen.

b) Beregn gnidningskoefficienten mellem sten og is.

 

kunne godt bruge lidt hjælp til overstående :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn størrelsen af den konstante acceleration a, der lige netop kan bringe en sten med den angivne starthastighed 3,6 m/s til standsning over afstanden 28,4 m. Den resulterende kraft er så m·a .

b) Gnidningskoefficienten er så μ = |m·a| / |m·g| .


Svar #2
27. november 2011 af Magnus22 (Slettet)

jeg forstår ikke a)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved konstant acceleration a, er hastigheden som funktion af t da

v(t) = v0 + at

Tiden t0, hvor stenen er standset, findes så ved at løse ligningen

v(t0) = 0 , dvs

t0 = -v0 / a

Med konstant acceleration er stedet som funktion af t da

s(t) = (1/2)at2 + v0·t

Vi skal da bestemme a, således, at s(t0) = 28,4m , dvs

28,4m = (1/2)a·(-v0/a)2 + v0·(-v0/a) = -(1/2)·v02/a ,

hvoraf a kan findes.


Svar #4
27. november 2011 af Magnus22 (Slettet)


Skriv et svar til: resulterende kraft og µ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.