Kemi

Energi og kemiske reaktioner

07. december 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp.

Vi betragter omdannelsen af nitrogenoxid til nitrogendioxid:

2NO(g) + O2(g) --> 2NO2(g)      ΔEm = -111,6 kJ/mol

Den anførte værdi for ΔEm gælder ved 25oC. Beregn ΔHm.

Jeg har gjort det på følgende måde, men jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt:

Jeg starter med at finde Δngas = ngas(efter) - ngas (før) = (2-3) mol     (Det er lige præcis den del, jeg er i tvivl om)

Så bruger jeg formlen: ΔHm = ΔE + Δngas * R * T <=> -111,6 kJ/mol + 1 mol * 8,314 J/mol * K * 298 K = -114,1 kJ/mol

Men jeg er i tvivl om, hvordan jeg beregner Δngas


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2011 af Phienix (Slettet)

Nu er jeg ikke lige velkendt med den direkte formelangivning, du anvender.

Men som regel er Δngas i en reaktion (set makroskopiskt) svarende til forskellen i antallet af gas-molekyler.

Det ville derfor blive, hvis antagelsen altså er rigtig, at Δngas = 2 - 3 = -1.

- - -

Bemærk at for at din ligning

ΔHm = ΔE + Δngas * R * T

skal kunne give mening må de to værdier ΔE og (Δngas * R * T) være af samme enhed. Dette bliver de ikke, hvis Δngas har enheden mol ( [mol] * [J / (mol*K)] * [K] = [J], ikke [J/mol] )... og derved ville de to led ikke være additive.

- - -

Bemærk desuden at du skriver R op i enheder af J / (mol*K). For at de to led skal være direkte additive skal du enten lave det første led om til J (fra kJ), eller du skal lave R-konstanten om til kJ, som jo bare svarer til R/1000.

 


Svar #2
07. december 2011 af elissa92

Tusind tak :) 

Grunden til jeg blev i tvivl er fordi, at der i opgaven står et eksempel;

C7H16(l) + 11O2(g) --> 7CO2(g) + 8H2O(l)

hvor Δngas = ngas (efter) - ngas(før) = 7 mol - 11 mol = -4 mol

Men det forstår jeg ikke, for jeg ville også havde taget højde for de andre kvotienter, så jeg får

15 mol - 12 mol = 3 mol

Hvordan kan det være? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2011 af Phienix (Slettet)

De andre stoffer (vand og C7H17) er jo ikke gasser (men væsker) og det er jo gasserne, du bliver bedt om at undersøge for ;)


Svar #4
07. december 2011 af elissa92

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Energi og kemiske reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.