Kemi

Koncentration som funktion af tiden (reaktionskinetik)

17. december 2011 af FætterGlad (Slettet)

Hej med jer :)

 

Jeg har reaktionen mellem iodid og persulfat:

S2O82-  +2 I-  →2 SO42-  + I2

Hastighedsudtrykket er

v = k * [S2O82-] * [I-]

 

Hvordan finder jeg koncentrationen af iodid som funktion af tiden?

Skal jeg antage at koncentrationen af persulfat er meget større end koncentrationen af iodid (så det bliver en pseudo første orden), før jeg kan kan finde funktionen?

Nogle idéer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2011 af mathon

  prøv
                         v = k·[ I- ]2


Svar #2
17. december 2011 af FætterGlad (Slettet)

Tak for svar, men:

Den "omksrivning" gælder vel kun hvis startkoncentrationerne er ens, og at persulfat og iodid reagerer i forholdet 1:1?

 

"Tilfældet v = k * A * B er meget vanskeligere at behandle generelt. VI kan imidlertid uden problemer klare hastighedsudtryk af denne type, hvis der er tale om en 1:1 reaktion: A + B => ... Vi skal sørge for, at koncentrationerne af A og B er lige store ved starten af forsøget. (...) I så fald svarer v = k * A2 matematisk til v = k * A * B"

- Kemi 2000 A-niveau 2, s. 140-41.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2011 af mathon

persulfat og iodid reagerer i forholdet 1:2


Svar #4
17. december 2011 af FætterGlad (Slettet)

Tror min tidligere post kunne misforståes. Har redigeret den nu. Da jeg skrev "gør det ikke?" mente jeg, om ikke omskrivningen kun virker under de betingelser/antagelser, jeg har skrevet - og ikke om persulfat og iodid reagerer 1:1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2011 af mathon

du må have nogle forsøgsresultater,
så du kan sammenholde praksis med teori


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2011 af mathon

 

                v = k·[S2O82-]x·[I- ]y               og reaktionsordenen er   x+y

prøv at antage
koncentrationen af [S2O82-] næsteen konstant

    du har så
                           v = k·[I- ]y                              som du kan plotte på dobbeltlogaritmisk papir,
                                                                        hvor du bestemmer konstanten y
 


Svar #7
17. december 2011 af FætterGlad (Slettet)

Ja, jeg har forsøgsdata (har brugt initialhastighedsmetoden).

Jeg har beregnet mig frem til både reaktionsordener (1 for begge reaktanter) og hastighedskonstant (0,0096).

Jeg skal bruge funktionen I(t) til en simulering. Jeg har også overvejet om det er antagelsen P >> I jeg skal bruge for at finde I(t) (som så vil være en pseudo førsteorden)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. december 2011 af mathon

 

...(som så vil være en pseudo førsteorden).
             der opfylder
                                     [ I- ] = [ I- ]o·e-k·t   
eller
                                     ln[ I- ] = -k·t + ln[ I- ]o

                                     log[ I- ] = -(k/ln(10))·t + log[ I- ]o       til evt. bug på dobbeltlogaritmisk papir
                                                                       

 


Skriv et svar til: Koncentration som funktion af tiden (reaktionskinetik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.