Kemi

Alkoholers fysiske egenskaber

05. januar 2012 af studieportalenxxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! 
Jeg sidder her med et kemisæt og er stødt på noget jeg ikke helt ved så meget om, håber i kan hjælpe :-)

Indenfor en stofgruppe (f.eks. uforgrenede alkaner eller alkoholer) stiger kogepunktet/smeltepunktet med en molare masse. Når man sammenligner kp./sp. på tværs af stofgrupper, kan man ikke bruge den molare masse som vejledning til at afgøre, hvilket af to stoffer der har højest kogepunkt.

Eksempel: 

  Propan                       Ethanol
  CH3CH2CH3            CH3CH2OH
  M = 44,1 g/mol          M = 46,1 g/mol
  kp. = -42,1°C             kp. = 78,3°C

De to stoffer burde have kogepunkter, der ligger meget tæt på hinanden, hvis man alene bruger M som vejledning.
a) Forklar hvorfor ethanol har et kogepunkt, der er så meget større end propans.

     Har det noget at gøre med størrelsen af M? Altså jo større M, jo højere kp? Hvordan kan det være?

b) Hvad hedder de bindinger, der holder ethanolmolekylerne sammen i væskefasen? Tegn en skitse af det.
c) Hvad er afgørende for, om en alkohol er blandbar med vand?


Håber i kan hjælpe og tak på forhånd! :-)

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2012 af Anxyous (Slettet)

Fokus på alle spørgsmål er 'bindinger'. Kig særligt på hydroxygruppen i ethanolmolekylet, og overvej, hvilke bindinger, de kan lave (og hvad det kan have med vand at gøre).


Svar #2
05. januar 2012 af studieportalenxxx (Slettet)

hmmm... Kan det være londonbindinger der menes?

 

Skriv et svar til: Alkoholers fysiske egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.