Kemi

faste stoffers opløselighed og struktur

10. januar 2012 af frkhlarsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er stødt på en opgave, som givet mig lidt vanskeligheder. Opgaven lyder som følger:

a) En mættet opløsning af magnesiumhydroxid har pH = 10,35. Beregn magnesiumhydroxids opløselighedsprodukt.

b) Brug neden stående oplysninger til at ydregne opløselighedsproduktet for PbCl2 ved 298 K. Gaskonstanten har værdien 8,314 J/(mol*K)

                              deltaHo (kJ/mol)        So (J/(mol*K)

PbCl2(s)              -359                             +136

Pb2+(aq)              +1                                 +18

Cl-(aq)                  -167                              +57

 

c) koncentrationen af chlorioner i havvand er 9,55 M. udregn opløseligheden i g/L af PbCl2 i rent vand hhv. en 0,55 M NaCl opløsning. Opløselighedsproduktet for PbCl2 blev bestemt i spørgsmål b. M(Pb) = 207,2 gmol, M(Cl) = 35,45 g/mol.

d) PbF2 krystalliserer i flouitstrukturen. Beskriv strukturens opbygning.

e) NaF har samme krystalstruktur som NaCl, men en akselængde på¨4,64 Å. I et diffrationseksperiment bruges røntgenstråling med en bølgelængde på 1,54 Å. Udregn Braggs-vinklen theta for (200) refleksen.

f) Hvad er den korteste afstand ml. to natriumioner i en NaF krystal (akselængde 4,64 Å)

 

Spørgsmål a har jeg forsøgt besvaret således:

Mg(OH)2(s) = Mg2+(aq) + 2 OH-(aq)

før      x                    0                  0

efter x-s                  s                  2s

Ksp(Mg(OH)2) = [Mg2+] * [OH-]^2 = s * (2s) ^2 = 4s^3

pH = 14,00 + log [OH-] => 10,35 = 14,00 + log [OH-] => [OH-] = 2,2*10^-4 M

s = [OH-]

Ksp(Mg(OH)2) = 4s^3 = 4* (2,2*10^-4 M)^3 = 4,49*10^-11 M^3

Dvs. magnesiumhydroxids opløsligehedsprodukt er 4,49*10^-11 M^3. Er det korrekt?

 

Spørgsmål b har jeg forsøgt besvaret således:

PbCl2(s) = Pb2+(aq) + 2 Cl-(aq)

deltaH= Ho(Pb2+,aq) + 2*Ho(Cl-,aq) - Ho(PbCl2,s)

= (1 + 2*(-167) - (-359)) kJ/mol = 26 kJ/mol

= 2,6*10^4 J/mol

 

deltaSo = So(Pb2+,aq) + 2*So(Cl-,aq) - So(PbCl2,s)

= (18 + 2 * 57 -136 ) J/(mol*K) = -4 J/(mol*K)

 

deltaGo = 2,6*10^4 J/mol - 298 K * (-4 J/(mol*K)) = 27192 J/mol

-deltaGo = R*T*ln(K) => -27192 J/mol = 8,314 J/(mol*K) * 298 K * ln(K) => K= 1,7*10^-5 M^2

 

Ved ikke om jeg er kommet på et vildspor nu, men kan bare se hvad opløselighedsprodukt har med entropi, enthalpi og ændring i gibbsenergi at gøre. Kan nogen hjælpe mig her?

På forhånd tak :)

Mvh Henriette


Skriv et svar til: faste stoffers opløselighed og struktur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.