Matematik

Potenseregneregler - specifikt spørgsmål

23. februar 2012 af AndreaBruun (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder midt i en opgave i matematik, hvor jeg har følgende udtryk, jeg sidder fast i:

 

n1/5 + n1/7

 

Her sidder jeg så fast, da jeg ikke ved, hvilken regneregel, der gælder, når grundtallet er det samme, men eksponenterne er forskellige?

Eksponenterne skulle være brøker, men det kunne jeg ikke finde ud af at lave, ups.


Håber I kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2012 af peter lind

Der findes ikke nogen regneregel for den situation


Svar #2
23. februar 2012 af AndreaBruun (Slettet)

Nå, hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2012 af peter lind

Det kommer an på hvad du vil. Du kan lade det stå som det er eller du kan bruge en lommeregner til at regne det ud


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2012 af SuneChr

Reduceringen er fuldstændig. Vi kan evt skrive    5√n  +  7√n    som er det samme. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2012 af SuneChr

Vil du endelig have et produkt, har vi:

n1/5 +  n1/7  =  n7/35 +  n5/35  =  n5/35·n2/35 +  n5/35  =  n5/35·(n2/35 + 1)  =  n1/7·(n2/35 + 1)  =  (7√n)·(35√(n2) + 1)


Svar #6
23. februar 2012 af AndreaBruun (Slettet)

som du nævner SECC, så har jeg netop reduceret fra det, resultat du skriver der (eller skrevet det på en anden måde), og var der lidt stucked. Og da, du nævner et endeligt produkt, tænker jeg yes, men produkt virker endnu mere uoverskueligt i forhold til resten af opgaven, som omhandler en nævner i en brøk i en udregning om fællesnævnere! (Ellers millioner mange gange tak for hjælpen!!)

Jeg troede egentligt, at man havde en fancy måde at forkerte de to brøker på, så de på en måde blev lagt sammen, men jeg blev i tvivl om man kunne det. Altså først lave fælles nævner og derefter lægge sammen. Her blev jeg dog i tvivl, om det kunne lade sig gøre, bare at beholde n uforandret og ikke ændre på denne, da der jo står plus mellem dem, forventes det vel, at n'erne skal lægges sammen. Hvis vi sætter n=1, så er der jo stor forskel på 1 opløftet i 12/35 og så 2 opløftet i 12/35, der var her min tvivl lå!


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. februar 2012 af SuneChr

# 6  Reglen er:          ap/q  ±  ar/s   er ureducérbart,   men    ap/q · ar/s  =  a(ps + rq)/(qs)


Svar #8
23. februar 2012 af AndreaBruun (Slettet)

Tusind tak, det var lige præcis det, jeg ikke har kunnet finde noget om, så var det klart, jeg sad fast!


Skriv et svar til: Potenseregneregler - specifikt spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.