Matematik

En kasse med kvadratisk bund....

23. februar 2012 af FactFiction (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er nået til b) og jeg er lost! 

opgaveformulering:
En kasse med kvadratisk bund med sidelængden x, målt i cm, og højden h, målt i cm, er lavet af et materiale A til siderne og et materiale B til låg og bund.
Prisen for materiale A er 2 kr. pr.cm^2 og prisen for materiale B er 3 kr. pr.cm^2

a)Opstil et regneudtryk for udgiften til materialeforbruget til kassen udtrykt ved x og h.

 

b) Prisen for materialerne til kassens ru må højst være 100 kr. 
Opstil et regneudtryk for h og kassens rumfang V(x) som funktion af x, når udgiften til materialeforbruget er 100 kr.

c)Bestem den værdi af x, der giver kassen det størst mulige rumfang, når udgiften til materialeforbruget er 100 kr.

 

Jeg er halvvejs gennem b) og jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan den skal løses! Jeg har fundet h, men V(x) kan jeg simpelthen ikke få til at give mening. 

men indtil videre har jeg lavet:

a)

de 4 sider: 4*h*x*2
toppen og bunden: 2*x^2*3

samlet pris for materialet: 
Pris = 8*h*x + 6x^2

b)

100= 8*h*x + 6x^2 <=>h(x) = (100-6x^2)/(8x) = (50-3x^2)/(4x)

og nu tænkte jeg så at jeg ville: 

V(x) =  h * x^2 

hvor jeg så ville indsætte (50-3x^2)/(4x) på h's plads: V(x) = ((50-3x^2)/(4x)) * x^2 

men ifølge en anden tråd virker det som om, det ikke er rigtigt! Hvad nu!? 
Den anden tråd jeg har fundet er: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=499439
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er den helt korrekte fremgangsmåde, og dit resultat er da også det samme, som man ser i svar #2 i tråden, der henvises til. Reducer udtrykket for V(x) lidt, og find så maksimum for V(x).


Svar #2
23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#1

 jeg tror ikke helt jeg er med på, hvorfor der i #2 gøres: 
"V = h*x^2 = (h*x)*x = (1/4)*(4h*x)*x, som ved substitution af
4*h*x = 50-3x^2
"

det ville jeg aldrig selv været kommet frem til!? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo blot en teknisk detalje, så man undgår at dividere med x. I stedet for at indsætte et lidt mere kompliceret udtryk for h, kan man jo indsætte et lidt simplere udtryk for 4hx .


Skriv et svar til: En kasse med kvadratisk bund....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.