Kemi

Reaktionsorden og konstant

23. februar 2012 af velux5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har fået en ugentlig aflevering for, men jeg har problemer med at få løst den, da jeg er usikker i metoden.
 

Opgaver er:

I et forsøg hvor man har undersøgt substitutionsreaktionen

CH3I + OH- ⇒ CH3OH + I-

har man fulgt hydroxidionkoncentrationen i 100 min. Lige store stofmængder iodmethan og
hydroxidioner blev blandet og følgende koncentrationer blev målt:

t(min)      = 1        = 5        = 15....
[OH-](M) = 0,52   = 0,49   = 0,43 ...

Bestem reaktionsordenen og hastighedskonstanten.

Håber i kan hjælpe mig så jeg kan få løst min opgave

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2012 af Casabonn (Slettet)

Først skal du afbilde to grafer mhv. 1/[...] og ln/[...] for at tjekke om det er 1. orden eller 2. orden. Ud fra din graf kan du bestemme hastighedskonstanten.

 

Men det hele burde stå i din bog eller formelsamling.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar 2012 af Liiiwa (Slettet)

Du laver to grafer med dine resultater:

graf 1: Ad y-aksen viser du [S], ad x-aksen tiden, hvis denne er linært aftagende er det en nulteordens reaktion

Ellers laver du graf 2: Ad y-aksen ln[S] og x-aksen tiden, hvis denne er lineært aftagende er det en 1.ordensreaktion.

Hvis de begge er lige dårlige/gode, laver du et residualplot, hvor du skal være opmærksom på systematiske afvigelser. hvis der er det, er resultatet ikke korrekt.

Der findes også 2.ordensreaktioner, kan bare ikke huske deres grafiske egenskaber.

 

Hastighedskonstanten vil være hældningskoefficienten

Håber det hjælper!


Svar #3
25. februar 2012 af velux5 (Slettet)

Mange tak, det var nyttigt. især fordi det stemmer overens med det jeg allerede havde gjort. Tak


Skriv et svar til: Reaktionsorden og konstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.