Kemi

Hvad har jeg gjort galt her? pH værdi

17. marts 2012 af CamillaChrstoffersen94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal finde den teroriske beregning af ph-værdien for en opløsning med ethansyre og natriumethanoat koncentrationen er 0,1 M og der skal 25 ml af hver i bærgerglas 

startede med at gange koncentrationen med volumen

0.1*0.025 = 0.0025

Derefter satte jeg det ind i  ph formlen. Hvor det gav resultatet neden under for den ene opløsning 

−log(0.0025,10) = 2.60206

Derefter pludsede jeg de to for at få den samlede ph.

−log(0.0025,10)+−log(0.0025,10) =5.20412

Min lærer fortalte at den første beregning skulle være omkring 5 og det er den.

Men nu tilsætter jeg så 5 ml saltsyre og her går det galt

Beregner stofmængden.
0.1*0.005 = 0.0005

−log(0.0005) = 3.30103


−log(0.0025,10)+−log(0.0025,10)+−log(0.0005) = 8.50515

For når man tilsætter en syre vil ph-værdien ikke stige men falde og heller ikke stige så volsomt af 5 ml

Nogen der kan fortælle mig hvad jeg har gjort galt?

Vedhæftet fil: Acetatpuffer.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2012 af Phienix (Slettet)

For det første antager du, at log(a+b) = log(a) + log(b), hvilket ikke er korrekt.

For det andet har du et buffersystem. pH i et sådan system beregnes som

pH = pKs + log( [base] / [syre] )

eller

pH = pKs + log( n(base) / n(syre) )

Og da n(base) = n(syre) i dit buffersystem, må det give log(1) = 0, derfor

pH = pKs = 4,8

(da pKs for ethansyre er ~4,8).

 

Du skal så beregne, hvad pH er, når du har tilsat saltsyren. Hvis buffersystemet holder, så kan ændringen ikke være ret stor.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2012 af Phienix (Slettet)

Et hurtigt slag på tasken vedrørende ændring i pH efter du har tilsat syre:

Nu er jeg ikke helt sikker, da det er længe siden, jeg har haft den her slags kemi, men jeg tænker følgende

 

- Du har beregnet, at det, du tilsætter, er 0,0005 mol saltsyre. Buffersystemet modvirker effekten ved, at basen og saltsyren går i "reaktion" og "neutraliserer" hinanden (hvis jeg husker korrekt). Det vil sige, at n(base) efter du har tilsat syren er

(base)ny = 0,0025 - 0,0005 = 0,002

Herved bliver

pH = pKs + log( n(base) / n(syre) )

= 4,8 +log(0,002/0,0025)

≈ 4,7


Svar #3
17. marts 2012 af CamillaChrstoffersen94 (Slettet)

Mange tak :) Nu forstår jeg det :)


Skriv et svar til: Hvad har jeg gjort galt her? pH værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.