Matematik

Vektorer, planen beta.

06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

HEJ
Jeg er interesseret i at vide om jeg kan benytte formlen

dist(Q,alfa) =( I ax1 + by1 + cz1 + d I)   / √(a2+b2+c2)

til besvarelse af den første opgave, da den jo omhandler planen beta og ikke alfa. 

Vedhæftet fil: Billede 3.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2012 af peter lind

Det kan du godt. matematiske formler er ikke afhængig af hvilken navne de forskellige variable, konstanter og lignende har


Svar #2
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Ok lyder godt. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2012 af mathon

du kan benytte
 

                            dist(G(16,16,14),β) =( I 23 ·16 + 0·16 + 9·14 - 736 I)   / √(232+02+92)


Svar #4
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Er det korrekt at afstanden bliver 9.79829


Svar #5
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Jeg er nu gået videre til opgave b og er igen blevet lidt i tvivl. Jeg tror at jeg skal bruge noget med et krydsproduktet og planens ligning, men jeg har aldrig prøvet at gøre det med 4 punkter og fremgangsmåden må derfor være nogenlunde den samme men ikke helt. 

Hvordan gør man med fire punkter?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2012 af peter lind

Du kan bare nøjes med at bruge 3 af punkterne. Der er flere oplysninger en nødvendig for at bestemme planen; men det gør ikke noget


Svar #7
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Ok. Jeg har dannet de tre vektorer. Vektor CA, vektor CD og veltor CF, men er man i virkeligheden nødt til at danne vektorerne AC, AD og AF eller er det ligegyldigt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal blot benytte to vektorer dannet ud fra tre punkter, der ikke ligger på en ret linie, for eksempel vektorerne AC og AD .


Svar #9
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Ok mange tak. Så har jeg funder krydsproduktet og kan det umiddelbart uden problemet benyttes som normalvektor, så  jeg kan opskrive planens ligning. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja. Vektorproduktet a × b står jo netop vinkelret på de af vektorerne a og b udspændte planer. Et punkt i planen fastlægger så den pågældende plan.


Svar #11
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Jeg har fået planens ligning til   0(x-0)+(-736(y-32))+(-288(z-0)) = 0  med normalvektoren n = 0,-736,-288), men jeg synes bare at normalvektoren plejer at være positiv. :) ????


Svar #12
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Er der en velig sjæl der kan fortælle mig om jeg har udregnet normalvektoren korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

En normalvektor er vektoren

n = AC × AD = (32 , 0 , 0) × (9 , -9 , 23) = (0 , -736 , -288) = -32 · (0 , 23 , 9)

En ligning for planen CADF er derfor (med punktet A)

(0 , 23 , 9) • (x , y -32 , z) = 0 , eller

23·(y -32) + 9z = 0


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

En vektor har ikke et fortegn. Vektorens komponenter kan være både positive, negative eller nul.


Svar #15
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Jeg forstår ikke det her:

 En ligning for planen CADF er derfor (med punktet A)

(0 , 23 , 9) • (x , y -32 , z) = 0 , eller

23·(y -32) + 9z = 0

Hvorfor kan planen for alfa kke være 0(x-0)+(-736(y-32))+(-288(z-0)) = 0 eller 0(x-0)+23(y-32))+9(z-0)) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er jo samme ligning. Divider ligningen

0(x-0) +(-736(y-32)) +(-288(z-0)) = 0

med (-32) og man får

0(x-0) +23(y-32) +9(z-0) = 0 ,

som mere enkelt kan skrives

23·(y -32) + 9z = 0


Svar #17
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Nu er næsten med, men jeg forstår ikke hvordan man finde tallet -320. Altså hvordan forkorter man normalvektoren?


Brugbart svar (1)

Svar #18
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

32 går jo op i både 736 og 288, så man får en vektor, der er nemmere at arbejde med, ved at dividere den med -32 .

Man benytter, at

λ·(a ; b ; c) = (λ·a ; λ·b ; λ·c)

hvor λ ≠ 0 . De to vektorer (a ; b ; c) og (λ·a ; λ·b ; λ·c) er jo parallelle og har derfor samme retnng.


Svar #19
06. april 2012 af DenLyserødeGris (Slettet)

Aha.. men Andersen 11 jeg får stadig ikke det samme resultat som dig.

Jeg får planens ligning til 23y+9z-736 =0 


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det er da samme ligning som

23·(y -32) + 9z = 0 , da

23·y - 23·32 + 9·z = 0


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.