Matematik

ligning med sin

13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej... Jeg har fået rodet mig ud i noget jeg ikke kan huske. Jeg har følgende ligning:

sin(45º)
----------- = 1,33
sin(x)

løsningsforslag?

Jeg har en eller anden mistanke om at løsningen grundlæggende set er 45/1,33, men det er helt sikkert ikke den rigtige fremgangsmåde (sin 1 er jo ikke det halve af sin 2, osv.), og det giver heller ikke et nøjagtigt og rigtigt svar. Jeg har ikke adgang til min matematikbog, og jeg har ikke brugt cos sin tan i meget lang tid.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juni 2012 af NejTilSvampe

sin(x) = sin(45) / 1,33

x = arcsin( sin(45) / 1,33 )

og sin(45) = √2/2

Men du skal alligevel bruge en lommeregner uanset hvad såå..


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. juni 2012 af mette48 (Slettet)

sin(45º) / sin(x) = 1,33        sin(x)≠0

sin(45)=1,33*sin(x)

sin(x) = 1,33/sin(45)

sin x = 1,33/√2

sin x= 0,94  slø selv op på din lommeregner
 


Svar #3
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

Jeg tænkte også på sin-1, men jeg kunne ikke huske hvornår man skulle tage det. Tak for afklaringen. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er forkert, at sin(45º) er lig med √2. Der gælder sin(45º) = (√2)/2 . Desuden er sin(x) helt forkert isoleret. Af

sin(45º) / sin(x) = 4/3 , fås

sin(x) = (3/4)·(√2)/2 = (3/8)·√2 ≈ 0,53033


Svar #5
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

I øvrigt. Hvad sker der for at sætte sinus lig med rødder? O_____o

sin(45) ≠ sqr(2) 
sin(45) < 1
sqr(2) = 1,4444444et eller andet, vel?

Hvad er det jeg ikke forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg forstår ikke, hvad du mener her. Der gælder, at sin(45º) = (√2) / 2 ≈ 0,707107


Svar #7
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

#4

sin(45) / sin(0,53033) = 1,68223246

sqrt(2) / 2 = 0,707106781
... 
der er tydeligvis et eller andet der går hen over hovedet på mig. hvor kommer alle rødderne fra?

 


Svar #8
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

#6 

mit indlæg var med henvisning til et tidligere. jeg forstår ikke alt det her med rødderne. jeg vil bare gerne have en fremgangsmåde til at løse ligninger med ubekendte i cos/sin/tan. jeg kan sætte mig ind i trigonometri igen, når jeg får tid - det har jeg ikke nu.

nej til svampes (#1) svar giver mig i øvrigt et resultat der passer ind i ligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du blander værdien af sin(x) sammen med x. Der er tale om, at sin(x) = 0,53033 . Man skal så finde en værdi af x, hvis sinus er lig med 0,53033, og det er

x = sin-1(0,53033) ≈ 32,03º .

Rødderne kommer fra, at sin(45º) = (1/2)·√2 .


Svar #10
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

#9 det x du præsenterer går ikke op med ligningen:

ligningen er
sin(45)/sin(x) = 1,33
x sat ind i ligningen giver
sin(45)/sin(32,03) ≈ 1,48


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. juni 2012 af nielsenHTX

#10 du skal regne i grader for at det passer.

sin(45)/sin(32,03) ≈ 1,48           

MEN

sin(45º)/sin(32,03º)≈1,33

#11

en lommeregner regner normalt med radianer


Svar #12
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

#11

ah, tak, hvad i alverden er x i sin(x), når x ikke er en værdi i grader?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg har givet dig løsningen i #9, i grader. Genlæs #9: x = 32,03º .


Svar #14
13. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

#11, 2 ... ja, minsandten. tak for afklaringen
#13, ja, og du har fuldstændig ret. mange tak for svaret. :-)

red: min forvirring skyldtes at lommeregneren tog mit input som radianer - og det er vist der hele min indledende forvirring stammer fra.


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. juni 2012 af nielsenHTX

bare for at du er helt med så er resultatet i #9 for ligningen

sin(45º) / sin(x) = 1,33.....=4/3   altså ikke helt den ligning som du har skrevet op i #0

Andersen har antaget du mener 3 tallene fortsætter i det uendelige.

sin(45º) / sin(x) = 1,33 bliver

x=0.56056=32.118º


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det har du da helt ret i. Det er bare set så tit her, at folk skriver heltalsbrøker som afrundede decimaltal, at jeg gik den anden vej og antog, at der mentes 4/3 , hvor der stod 1,33 .


Svar #17
15. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

Mange tak for svarene. Jeg endte med at formulere det således: 

sin(45 deg) = sqrt 2 / 2 

sin(45 deg)/sin (x) = 1,33 <=>
 
sin(x) = (sqrt 2 / 2) / 1,33

x = arcsin ((sqrt 2 / 2) / 1,33) = 32,12 deg

Det skabte ingen forvirring


Svar #18
15. juni 2012 af festfyr14 (Slettet)

Forresten, ja, tretallene fortsætter i det uendelige i forholdet mellem sin(45 deg) og sin(x) (sådan som jeg husker det, forholdet er formuleret som decimaltal - vi snakker om brydningsindeks for lys der brydes i en vandoverflade - snells lov, sin(theta indfald)/sin(theta udfald) = v indfald/ v udfald, osv.), og det er ganske rigtigt at der nok mentes 4/3 med 1,33, men det var ikke så væsentligt i sammenhængen.


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Hvis der er tale om vands brydningsindeks lig med 1,33 , er det bedre at bruge 1,33 i stedet for (4/3) uden at fortsætte decimalerne , idet vands brydningsindeks varierer med bølgelængden af lyset og temperaturen og renheden (saltindholdet) af vandet og er en målt størrelse. Værdien 1,33 er her valgt som en repræsentativ værdi. Vinklen, som du angiver i #17, er derfor helt i orden.


Skriv et svar til: ligning med sin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.