Fysik

Radioaktivitet

22. juni 2012 af 1234512 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hvad er sammenhængen mellem henfaldskonstanten og halveringstiden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2012 af mathon

 

                            N = No·e-k·t        k>0

                            N/No = e-k·t

                            (1/2)No / No = e-k·T½

                            (1/2) = e-k·T½

                            ln(1/2) = -k·T½

                            ln(2) = k·T½


                            k = ln(2) / T½

                            

                            

 

 

 


Svar #2
22. juni 2012 af 1234512 (Slettet)

Det jeg ikke forstår det er at min lære har sagt at henfaldsloven er A=A0e-kt


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2012 af mathon

                            N = No·e-k·t        k>0

                            A = k·N = k·No·e-k·t = Ao·e-k·t

                            A/Ao = e-k·t

                            (1/2)Ao / Ao = e-k·T½

                            (1/2) = e-k·T½

                            ln(1/2) = -k·T½

                            ln(2) = k·T½


                            k = ln(2) / T½


Svar #4
22. juni 2012 af 1234512 (Slettet)

kunne du forklare med ord:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2012 af WHiP (Slettet)

Når et radioaktivt præperat kun indeholder ét radioaktivt nuklid, er prøvens aktivitet eksponentielt aftagende.

Aktiviteten og antallet af radioaktiver kerner aftager eksponentielt med samme halveringstid t½.

A=A0*e-kt<=> A=A0*(1/2)t/t½

N=N0*e-kt<=>N=N0*(1/2)t/t½

Aktiviteten er angivet som antallet af henfald pr. tidsenhed, A=-dN/dt.

Ved differentiation udtrykkes følgende:

A=-dN/dt=-(-k)*N0*e-kt=+k*N => A=k*N

Prøvens aktivitet er derfor proportional med antallet af kerner i prøven når der kun er ét radiaktivt stof i den. Henfaldskonstanten k er porportionalitetskonstanten og hænger sammen med halveringstiden k=ln(2)/t½. Et henfald er noget statistisk så henfaldskonstanten udtrykker sandsynligheden pr. tidsenhed for at at en radioaktiv kerne henfalder.


Svar #6
23. juni 2012 af 1234512 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.