Kemi

pH ved flere syre og baser

25. august 2012 af Hahare (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en kemi afl jeg er i gang med og jeg kan ikke rigtig komme videre. jeg har kigget i min formelbog men jeg har endnu ikke fundet den ligning jeg skal bruge.

Jeg har regnet en pH-værdi for en blanding med 2 syre men nu skal jeg tilsætte en base og så er det at jeg ikke kan huske hvordan det er man skal regne viderre på pH.

jeg har en opløsning på 500 mL med 60 mL 0,21 M HCl og 90 mL 0,050 M HNO3pH-værdien her har jeg regnet til at være 1,47.

Nu skal jeg tilsætte 0,92 g Ca(OH)2 og så ved jeg ikke hvordan jeg skal regne pH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2012 af mathon

de 500 mL opløsning indeholder 0,0171 mol H3O+

b)

    M(CaO2H2) = sum({1,2,2}*{40.078,15.999,1.008}) g/mol = 74,092 g/mol

    0,92 g Ca(OH)2 ækvivalerer n = m/M = (0,92 g) / (74,092 g/mol) = 0,012417 mol Ca(OH)2

    hvert mol Ca(OH)2 frigiver 2mol OH--ioner

    frigivne mol OH--ioner = 2·(0,012417 mol) = 0,024834 mol
   

    500 mL opløsnings overskud af OH--ioner efter tilsætning af 0,92 g Ca(OH)2

                         n(OH-)overskud = (0,0248 mol) - (0,0171 mol) = 0,0077 mol

                         [OH-] = n/V = (0,0077 mol) / (0,500 L) = 0,0154 M

                         pOH = -log([OH-]) = -log(0,0154) = 1,8

ved 25ºC
                         pH = 14 - 1,8 = 12,2

 

 

 


Svar #2
25. august 2012 af Hahare (Slettet)

okay tak :)


Skriv et svar til: pH ved flere syre og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.