Kemi

Hvordan ved man om styrkekonstanten for syre eller base er er lille eller ej.

26. august 2012 af lamajser (Slettet)

Ks og Kb

Der er et eksempel i min lærebog med salpertersyre (HNO2) som har 4,5 * 10^-4 som ks.. og så står der at det er en lille værdi , og syren derfor ikke er stærk og at ligevægten er forskudt mod venstre.. Kan godt se hvorfor ligevægten er mod venstre hvis det ikke er en stærk syre.. men hvordan ved man om det er en lille ks ? 

Og generelt når man skal beregne pH for ikke stærk syre skal man så altid efter ks, bruge tilvækstligevægts skemaet og derefter løse ligningen?

Og så er der et eksempel med HNO3 som er en stærk syrer og hvor man går ud fra at alle molekylerne agfiver en hydron.. der står at i en salpetersyrer med den forelle koncentration 0,10M er den aktuelle koncentration af nitrat 0,10M og det samme med oxonium. og at den aktuelle koncentration af HNO3 molekyler derfor er lig 0 M. det forstår jeg slet ikke.  Hvad betyder formel og aktuel koncentration og horfor er koncentrationerne på 0,10M ensbetydende med at HNO3 molekylerne er lig 0 M ??


Svar #1
26. august 2012 af lamajser (Slettet)

Og hvordan kan det være at både HNO2 og HNO3 hedder salpetersyre.. ??


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af mathon

      man bruger almindeligvis
                                             pKs = -log(Ks)

                                             pKb = -log(Kb)                 når er sammenlignes
og inddeler


               stærk syre                   pKs < -1,7      

               middelstærk syre        -1,7  < pKs <  4

               svag syre                     4  < pKs < 10

               meget svag syre          10  < pKs < 15,7

               yderst svag syre          pK> 15,7

 

tilsvarende inddeling for pKb
                                                             

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af mathon

 

                                           HNO3   +   H2O   --->   NO3-   +   H3O+
begyndelsesmolariteter       0,10                               0              0
aktuelle molariteter               0                                0,10          0,10

 

da en stærk syre fraspalter alle sine protoner
hvorfor der ikke findes HNO3 tilbage
hvoraf
                               [HNO3] = 0

 


Skriv et svar til: Hvordan ved man om styrkekonstanten for syre eller base er er lille eller ej.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.