Fysik
Kraft regning HJÆLP :)
Hej jeg sidder med en opgave, hvor jeg ved slet ikke hvor jeg skal begynde fra. Kan du gøre mig et stort hjælp og hjælpe mig med denne opgave :)
En kugle med massen m befinder sig på overfladen af en fast, glat cylinder med radius R. Den lille kugle er fastgjort til en snor, der ligger på overfladen af kuglen. Der trækkes i snoren med en vandret, ikke-konstant kraft F, således at kuglens fart hele tiden er konstant.
a) Bestem et udtryk for kraften F som funktion af vinklen θ.
b) Bestem det arbejde snorkraften har udført når kuglen er trukket fra θ=0 til θ=π/ 2.
En tegning findes her:
https://www.studieportalen.dk/Forums/ShowFile.aspx?id=757327
I opgave a det eneste jeg har fundet er:
FN=(m*g)/sin(θ)
På forhånd tak :)
Svar #1
28. oktober 2012 af mathon
ifølge tegningen måd et formodes, at kraften hele tiden er vinkelret på
cylinderens længdeakse
ses der bort fra gnidning
er kuglen påvirket
af
• centripetalkraften
• tyngdens tangentialkomposant
som er ortogonale
hvorfor
Fres = √( (m·v2/r)2 + (m·g·sin(θ))2 )
Svar #2
28. oktober 2012 af mathon
korrigeret til
ifølge tegningen må det formodes, at kraften hele tiden er vinkelret på
cylinderens længdeakse
ses der bort fra gnidning
er kuglen påvirket
af
• centripetalkraften m·v2/r
• tyngdekraftens tangentialkomposant m·g·sin(θ)
• tyngdekraftens modsatte normalkomposant m·g·cos(θ)
hvorfor
Fres = √( (m·g·cos(θ) - m·v2/r)2 + (m·g·sin(θ))2 )
Svar #3
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)
er det svaret for opgave a? hvis det er hvordan er du kommet frem til dette med hvilke formler forstår nemlig ikke helt? :)
Svar #4
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)
Okay nu forstår jeg bedre lidt men hvor kommer den tyngdekraftens tangentialkomposant fra ?
Svar #5
28. oktober 2012 af mathon
b)
snorkraftens arbejde, når denne har trukket kuglen fra θ =0 til θ = π/2
A = 0∫π/2 Ftan·r·dθ = 0∫π/2 m·g·sin(θ)·r·dθ = m·g·r • 0∫π/2sin(θ)·dθ =
m·g·r • [-cos(θ)]0π/2 = m·g·r • (-cos(π/2) - (-cos(0)) = m·g·r • (0 - (-1)) =
m·g·r
Svar #6
28. oktober 2012 af AFG-Z (Slettet)
tyngdekraftens tangentialkomposant m·g·sin(θ)
Er dette tyngdekraften?
Skriv et svar til: Kraft regning HJÆLP :)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
