Kemi

Le Chateliers princip

18. november 2012 af nadja4 (Slettet)

Hej med jer, jeg har en opgave som jeg har er gået i stå i

Opgaven lyder således:

I en sodavand er der overtryk af carbondioxid i det lille luftlag mellem kapsel og væske og oplæst carbondioxid i væsken. I en sodavand indstiller sig følgende ligevægt mellem CO2-gas og opløst CO2

CO2 (g) ⇔ CO2(aq)


En uåbnet sodavand, Apllinaris, vejer 501,3g

Idet den åbnes falder massen, inklusiv kapsel, til 501,2g

a) Hvor stor en stofmængde carbondioxid frigives ved åbningen???

Mit ummidelbare svar på det:

formel: m=M*n⇔n=m/M

M(CO2)=12.01g/mol+2*16g/mol=44.01g/mol

og massen er ændringen:dvs. 501.3-501.2=0.1g

n=m/M=0.1g/44.01g/mol=0.002272 mol

b) i hvilken retning forløber reationerne efter åbning af flasken.

Jeg mener, at reaktionen vil forløbe mod højre, da der skal dannes noget CO_2(g).

Kan det passe, at b forløber mod højre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. november 2012 af mathon

 

                        CO2 (g)   <--->   CO2 (aq)

      b)

              ligevægten forskydes mod venstre til erstatning af den forsvundne CO2 (g)


Skriv et svar til: Le Chateliers princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.