Fysik

Hvor hurtigt går det?

20. november 2012 af mikk130q (Slettet) - Niveau: B-niveau

opgaven er som følgende:

et mennekse kan arbejde med effekten 200 W

hvor hurtigt kan man løfte en byrde med massen 12 kg?

og

hvor hurtigt kan man gå en etage op ad en trappe?

 

Pleeeeaaaseeee hjælp!!! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det arbejde, der skal ydes, afhænger af, hvor højt byrden skal løftes. Hvis byrden kun skal løftes 1 nm kan det sikkert gå meget hurtigt.

I spm. med trappen beregner man det arbejde, som en person skal yde for at løfte sig selv en trappes højde op, og dividerer så det arbejde med den ydede effekt.


Svar #2
20. november 2012 af mikk130q (Slettet)

der er desværre ikke opgivet en længde at massen skal løftes, men hvis nu man siger at den skal løftes 50 cm, hvad så?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så beregner man det arbejde, der skal ydes for at løfte byrden den ønskede højde og dividerer det med den ydede effekt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2012 af hesch (Slettet)

#0:  Hvis du nu læser spørgsmålet:  Hvor hurtigt kan man løfte en byrde med massen 12 kg?  Som:  Med hvilken hastighed ..... ?   finder du:

200W = 200 J/s =  200 Nm/s

Kraft = m*g = 12 kg * 9,82 m/s2 = 117,8 N

Hastighed = ( 200 Nm/s ) / 117,8 N = 1,70 m/s     ( lodret op )


Svar #5
21. november 2012 af mikk130q (Slettet)

taaak!!!!!!
- men hvilken formel bruger du til at udregne hastigheden?


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. november 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Tja, der må jo være en formel, der hedder Hastighed = Effekt / kraft  ( V = P / F ) eller P = V * F.

Jeg kigger egentlig bare på enhederne:  ( Nm/s ) / N = ( m/s ).  Sidstnævnte er så enheden for hastighed, så derfor. Der kunne selvfølgelig være en konstant ( f.eks. ½ ) includeret i formlen, men min intuition siger mig, at det er der ikke.

Du kan slå det efter.

Men brug tricket: Kig på enhederne, så sparer du mange formelopslag.


Skriv et svar til: Hvor hurtigt går det?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.