Fysik

Elektromotorisk kraft v. parallelforbindelse

07. december 2012 af xxx007xxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen som vil prøve at forklare mig hvorfor den elektromotoriske kraft er mindre ved parallelforbindelse ift. serieforbindelse?

 

På forhånd tak!
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2012 af peter lind

Det er den ikke. Er der ikke noget du har misforstået ?


Svar #2
07. december 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Altså jeg har tegnet grafer ud fra målinger af hhv. parallell- og serieforbindelse og ud fra ligninger til graferne kan jeg aflæse den elektromotoriske kraft, som her indikerer at den er mindre ved parallelforbindelse end ved serieforbindelse.

Hvorfor bør den ikke være det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2012 af peter lind

så har du aflæst forkert. Er det ikke polspændningen du mener ?


Svar #4
07. december 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Jeg mener vist i stedet at spændingskildens samlede indre modstand, er større i serieforbindelse end i parallelforbindelse. Hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2012 af peter lind

Den indre modstand er også konstant. Det der vedrører batteriet er konstant d.v.s. den elektromotoriske krafte og den indre modstand. Det der varierer når du forbinder polerne er strømmen og polspændningen. Begge er afhængig af den ydre modstand.


Svar #6
07. december 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Der afsættes altså mest energi i den ydre resistor når batterierne er forbundet serielt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2012 af peter lind

Det har intet med serielt eller parallelt at gøre. Det er udelukkende den resulternede ydre modstand, der spiller en rolle.


Svar #8
07. december 2012 af xxx007xxx (Slettet)

Arg så er det da et underligt spørgsmål jeg er blevet stillet her:

Ved hvilken kombination af batterierne afsætter de mest energi i den ydre resistor, serielt eller parallelt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. december 2012 af peter lind

Jeg havde opfattet dit spørgsmål som at de var modstandene der var koblet serielt eller parallelt. I #0 nævner du kun seriel parallel kobling.

Hvis det er batterierne der sættes sammen serielt eller parallelt bliver det noget andet. Ved seriel sammensætning vil man få adderet modstandene og de elektromotoriske kræfter., så man får større elektromotorisk kraft og også større indre modstand. Ved parallel kobling af batteriet vil den  elektromotoriske kraft være uændret; men den indre modstand vil falde. Hvis det er ens batterier vil den totale indre modstand være det enkelte batteris modstand delt med antal batterier


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. december 2012 af hesch (Slettet)

#8:  Et batteri med indre modstand Ri vil afgive størst effekt til en ( variabel ) ydre modstand Ry, netop når Ry = Ri.

Når du ændrer forbindelsen mellem batterierne fra en parallelfobindelse til en serieforbindelse, så ændrer du den samlede Ri i batterierne med en faktor 4, og samtidig ændrer du den samlede afgivne spænding med en faktor 2.

Hvilken konfiguration, der afgiver størst effekt afhænger af forholdet mellem Ri for et enkelt batteri og den givne Ry. Men hvis du kender disse størrelser fra dit forsøg, kan du jo regne den afgivne effekt ud i de to tilfælde.

Generelt:

Upol = Uhvile * Ry / ( Ry + Ri )

Py = Upol2 / Ry

Py =  Uhvile2 * Ry / ( Ry + Ri )2


Skriv et svar til: Elektromotorisk kraft v. parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.