Matematik

Vigtigt

16. december 2012 af VaskeKlud (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bevis, at krydsproduktet af vektorerne a=(a1 aa3) og vektor b= (b1 b2 b3) har koordinaterne 

a*b= (a2b3-a3b2)
          (a3b1-a1b3)
          (a1b2-a2b1).


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvordan har du defineret krydsproduktet af to vektorer?


Svar #2
16. december 2012 af VaskeKlud (Slettet)

forstår ikke hvad du mener desværre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vide, hvordan dit pensum definerer krydsproduktet af to vektorer. Nogle tekster kunne for eksempel definere krydsproduktet ved det udtryk, som du skal vise.

Beskriv, hvad der er givet på det tidspunkt, hvor du skal vise dette udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Andersen 11 kan du huske krydsproduktet i hovedt?


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja da. Hver koordinat i krydsproduktet er en determinant, der involverer de to andre koordinat-indekser, og der gås cyklisk fremad. I en skematisk opstilling for at huske det kan man bruge

a × b = ( det(2,3) ; det(3,1) ; det(1,2) )

 


Svar #6
16. december 2012 af VaskeKlud (Slettet)

HVis du skulle bevise det, hvordan ville du gøre det. det er helt op til dig hvorledes du vil definere det


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ofte definerer man krydsproduktet a × b som en vektor, der står vinkelret på både a og b, og hvis længde er lig med arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram.

Sætter vi a = (a1,a2,a3) og b = (b1,b2,b3) og a×b = (x,y,z) , skal der gælde

a1·x + a2·y + a3·z = 0 ,

b1·x + b2·y + b3·z = 0 ,

x2 + y2 + z2 = |a|2|b|2 - (ab)2

                     = (a12+a22+a32)·(b12+b22+b32) - (a1b1+a2b2+a3b3)2

                     = (a2b3-a3b2)2 + (a3b1-a1b3)2 + (a1b2-a2b1)2


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

(Fortsat fra #7)

Da ligningssystemet

a1·x + a2·y + a3·z = 0 ,

b1·x + b2·y + b3·z = 0

har den formelle løsning

x = z · (a2b3-a3b2) / (a1b2-a2b1) ,

y = z · (a3b1-a1b3) / (a1b2-a2b1) ,

har vi da ligningen

x2 + y2 + z2 = z2 · [ (a2b3-a3b2)2 + (a3b1-a1b3)2 + (a1b2-a2b1)2 ] / (a1b2-a2b1)2

                     = (a2b3-a3b2)2 + (a3b1-a1b3)2 + (a1b2-a2b1)2

så vi får en mulig løsning ved at sætte

z = ± (a1b2-a2b1) ,

og dermed finder de mulige løsninger til

a×b = (x , y , z) = ± ( a2b3-a3b2 , a3b1-a1b3 , a1b2-a2b1 )

Vælger man fortegnet +, får man en løsning, hvor sættet (a , b , a×b) udgør et højrehåndssystem.


Skriv et svar til: Vigtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.