Matematik

Hjælp til matematik aflevering

16. december 2012 af Peterx95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har fået følgende spørgsmål i en matematik aflevering:

Gør rede for, at linjen y=x+4 er tangent til grafen for f(x)=-x^2+5x

- Hvad gør jeg ? :)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af PeterValberg

Løs ligningen:

x + 4 = -x2 + 5x

hvis der kun er ét skæringspunkt, betyder det at linjen og parablen
kun har ét punkt til fælles, og dermed er linjen tangent ti parablen

Det giver forøvrigt x=2
hvilket betyder, at linjen er tangent til parablen i punktet (2,f(2))

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
16. december 2012 af Peterx95 (Slettet)

Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2012 af mette48 (Slettet)

f(x)= - x^2+5x for at finde hældningen findes f ' (x) = - 2x+5

tangenthældning -2x+5=1 , som er hældningen for linien

-2x+5=1 ⇒ x=2

funktionen har en tangent i x=2, som er paralel med linien

f(2)= - 22+5*2 =6 går linien gennem dette punkt (2,6)?


Svar #4
16. december 2012 af Peterx95 (Slettet)

Til pvm

Har du nogle udregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2012 af PeterValberg

x + 4 = -x2 + 5x
x2 - 4x + 4 = 0

d = (-4)2 - 4·1·4 = 0

x = (-(-4)±√0)/2 = 2

Der er altså KUN ét skæringspunkt mellem linjen og parablen
derfor MÅ linjen være en tangent til parablen i punktet (2,f(2))

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
17. december 2012 af Peterx95 (Slettet)

Hej

x + 4 = -x2 + 5x

Hvordan kan det være at 5x her bliver til 4x? er det en fejl?
x2 - 4x + 4 = 0


Skriv et svar til: Hjælp til matematik aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.