Matematik

Eksponentiel udvikling

19. januar 2013 af Dilann (Slettet)

Hej derude, jeg har to opgaver (c og d), som jeg har brug for hjælp til. 

Ligningen til denne udvikling er: y = b * ax

Har fundet ud af, at a er 1,1374og b er 1,98

Til C-opgaven, som I kan se inde på den vedhæftet fil, skal nok stå sådan:

75 = 1,98 * 1,1374x, så spørgsmålet er bare om hvad man så skal derefter? I må også meget gerne hjælpe mig med D-opgaven!

 

 

Vedhæftet fil: Opgave B.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2013 af rlkluver (Slettet)

Hvilet matematik program har du?

 

Ved isolering af x, får jeg: 

y=b*ax     --> x=ln(y/b)/ln(a)

 

 

Opg. d:

Hvilket år starter du fra?


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2013 af mathon

 

                                          y = 1,98 • 1,13741x

                                          x = log(y / 1,98) / log(1,13741)


Svar #3
19. januar 2013 af Dilann (Slettet)

Mener du? Det er en eksponentiel udvikling, så jeg tror, at det har noget med fordoblingskonstanten at gøre, men jeg ved ikke hvordan opstillingen skal være. 

y = b * ax

75 = 1,98 * 1,1374x

T2 = log (2)/ log (1,1374) 

Derefter ganges det med 75-tallet, (tror jeg, da jeg bare gætter)


Svar #4
19. januar 2013 af Dilann (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2013 af mathon

                de variable er x og y - så t er slet ikke inde i belledet

                fordoblingskonstaten hedder X2                      det er sikkert en gammel fysikvane,
                                                                                                 hvor der tales om halveringstid
                    
                                         

b)

                                          X2 = log (2)/ log (1,13741)

           kommer jo af
                                          f(x + X2) = 2
•f(x)
 

c)

                                          x = log(75 / 1,98) / log(1,13741)


Svar #6
19. januar 2013 af Dilann (Slettet)

Tak for hjælpen! Hvad med opgave d?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2013 af mathon

d)

             du har jo
                                                   y2/y1 = aΔx

                       relativ y-stigning                (y2 - y1)/y1

                       relativ y-stigning i pct.       ((y2 - y1)/y1) •100%  =  ((y2/y1) - 1) • 100%  =  (aΔx - 1) •100%
kort
                       relativ y-stigning i pct.       (aΔx - 1) •100%

                                      
                                                                                          

                                                


Svar #8
19. januar 2013 af Dilann (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen! Jeg har forstået dem nu, men undskyld, i opgave c har jeg udregnet, at x er 8,22 (28)
Så det vil sige, at der i året 2008 (efter 28 år, da startvæksten er 1980) vil investeringerne overstige med 75 mia. dollar. 

Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2013 af mathon

 

                   Så det vil sige, at i år 2008 overstiger investeringerne 75 mia. dollar

 

                                                                                                      ( ikke en stigning på 75 mia. dollar )


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.