Kemi

Ligevægtsloven - homogene og heterogene reaktioner

13. februar 2013 af Ida99 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne her; Jeg kan slet ikke gennemskue hvordan det lige skal gribes an., 


2) Opskriv ligevægtsloven for følgende reaktioner:

a) CaCO3 (s) ⇔ CaO (s)   +   CO2 (g)
b) 2 O3 (g)   ⇔ 3 O2 (g)
c) PCl3 (g)    +    Cl2 (g) ⇔ PCl5 (g)
d) I2 (s)  ⇔  I2 (aq)
e) Ag+ (aq)    +    Cl- (aq)   ⇔  AgCl (s)
Hvilke af reaktionerne er homogene og hvike er heterogene?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

     2)

a)

      Y = ([CaO] · [CO2]) / [CaCO3]         Heterogen

b)

      Y = [O2]3 / [O3]2                                 Homogen

c)

      Y = [PCl5] / ([PCl3] · [Cl2])                Homogen

d)

      Y = [I2] / [I2]                                         Heterogen

e)

      Y = [AgCl] / ([Ag+] · [Cl-])                  Heterogen


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

#1 Dette er ikke helt korrekt. Først og fremmest skal faste stoffer (s) samt væsker (l) ikke indgå med deres koncentrationer i ligevægtsbrøken; de skal indgå med deres molbrøk x(A) - denne vil vi i de fleste tilfælde dog sætte lig med 1, fordi stofmængderne af disse stoffer ofte er så store at
n(A) ≈ n(total)   hvoraf
x(A) = n(A) / n(total) ≈ 1
Man siger derfor generelt, at faste stoffer og væsker udgår fra ligevægtsbrøken (fordi koefficienten 1 ikke gør nogen indflydelse på ligevægtskonstantens størrelse).

Derudover indgår gasser ikke med deres molære koncentration [A], men med deres partialtryk p(A).

Hvorfor:

a)  K = p(CO2)

b) Kp = p(O2)3 / p(O3)2

c) Kp = p(PCl5) / (p(PCl3) * p(Cl2)) 

d) K = [I2]

e) K = 1 / ([Ag+] * [Cl-])    (læg mærke til, at ligevægtskonstanten ikke er lig med opløselighedsproduktet Kp for AgCl; det er den reciprokke af denne ligevægtsbrøk og dermed den omvendte af ligevægtsreaktionen). 


Skriv et svar til: Ligevægtsloven - homogene og heterogene reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.