Matematik

Er dette rigtigt.

18. februar 2013 af nissan200sx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Er der ikke en der vil se om jeg har fanget det?

Vedhæftet fil: er det rigtigt.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er

2/(x+4) -1/(2-x) = 5/(x-2) , der omskrives til

2/(x+4) = 5/(x-2) - 1/(x-2) = 4/(x-2)

der for x ≠ -4 og x ≠ 2 kan skrives

(x+4)/2 = (x-2)/4) , dvs

4(x+4) = 2(x-2) eller

4x + 16 = 2x -4 , eller

2x = -20 og dermed

x = -10

Din fremgangsmåde er mere omstændelig, og du har ikke fanget, at x ikke kan være lig med 2 , som er en af rødderne i din 2.-gradsligning.


Svar #2
18. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

(2-x)  er da forskellig fra (x-2)?

Hvis vi for sjov sætter x til 10

(2-10) = -8

(10-2) = 8

Kan godt se den måde du gør det på er nemmere, og havde også sat de 2 fællesnævnere på samme side af = hvis jeg troede de var ens....

Mit resultat hvis jeg regner det som en andengradsligning er også x=-10, men får også x= 2.

 Min pointe er mere om jeg har fat i det rigtige med at forlænge osv.


Svar #3
18. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Hvorfor kan x ikke være lig med 2 som er en af mine rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bemærk, at (2-x) = -(x-2) .

Den oprindelige ligning er

2/(x+4) -1/(2-x) = 5/(x-2)

og her må x hverken være lig med -4 eller lig med 2, da man ellers dividerer med 0.

Du gør det også mere omstændeligt ved at benytte (x+4)(2-x)(x-2) som fællesnævner, når nu den mindste fællesnævner er (x+4)(x-2). Ved kun at forlænge med den mindste fællesnævner, vil ligningen reduceres til den samme førstegradsligning, som jeg anfører, i stedet for at nå frem til en 2.-gradsligning, hvor man må forkaste den ene løsning.


Svar #5
18. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Jeap! har fanget hvad du mener nu!

Tak for hjælpen! :-)

Sætter man altid parentes efter minus, når man rykker på den anden side af =?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når man ændrer fortegn på en flerleddet størrelse, skal der jo parentes omkring den flerleddede størrelse.


Svar #7
18. februar 2013 af nissan200sx (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Er dette rigtigt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.