Matematik

Løsning af ligninger

20. februar 2013 af LeonhardEuler - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har i virkelig lang søgt på nettet, men jeg kan stadig ikke fundet noget med hvordan man løser en tredje og fjerdegradsligninger. 

Kender I en eller anden program der kan gøre, eller bedre endnu vise mig hvordan man kan gøre uden programmer der regner det ud for en? 

Tak på forhånd ;D


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det ligger langt over 9.-klasses niveau at bestemme formlerne for rødderne i 3.- og 4.-gradspolynomier.

Formlerne for 3.-gradspolynomiets rødder kan findes her

http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_function ,

og fremgangsmåden til at bestemme 4.-gradspolynomiets rødder er vist her

http://en.wikipedia.org/wiki/Quartic_equation .

En lommeregner kan finde talværdierne for rødderne.


Svar #2
20. februar 2013 af LeonhardEuler

Jeg vil gerne lære at regne uden programmerne.

Den med tredjegradsligning, der står adskillige formeler hvilke af dem er det. Og skal man ikke først beregne en form for diskriminaten for at være sikker hvor mange løsninger der er?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis du læser under linket http://en.wikipedia.org/wiki/Quartic_equation vil du se, at der er en størrelse

 \Delta = 18abcd -4b^3d + b^2c^2 - 4ac^3 - 27a^2d^2. \,

der spiller en rolle som diskriminant for 3.-gradsligningen. Det er her antaget, at ligningen er

ax3 + bx2 + cx + d = 0

hvor a, b, c, d er reelle koefficienter.

Hvis Δ > 0 , har ligningen 3 forskellige reelle rødder. Hvis Δ = 0, har ligningen reelle rødder, men de er ikke alle forskellige. Hvis Δ < 0 , har ligningen en reel rod og to ikke-reelle, komplekse rødder, der er hinandens konjugerede.


Svar #4
20. februar 2013 af LeonhardEuler

Hvad vil relle rødder sige?

Dvs. at tredjegradsligning altid har tre løsning, for om diskriminanten er det  samme, mindre eller højere, er der tre løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Reelle rødder vil sige rødder, der tilhører de reelle tals legeme. Hvis Δ < 0 , er to af rødderne ikke reelle; de er komplekse med en fra 0 forskellig imaginærdel.

En 3.-gradsligning har altid 3 rødder, men der kan dog være tale om sammenfald mellem to eller tre af dem (multiple rødder).

Tilsvarende har en 2.-gradsligning 2 rødder. Hvis dens diskriminant er lig med 0, falder de to rødder sammen, og hvis dens diskriminant er negativ, er der to komplekse rødder, der er hinandens komplekst konjugerede.


Skriv et svar til: Løsning af ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.