Matematik
Rumfang af omdrejningslegeme
Jeg sidder lige med en opgave, som jeg simpelthen ikke ved hvordan jeg skal løse. Den lyder sådan:
Bestem rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer, når funktionen M drejes 360° om
x-aksen, når:
a. M={(x;y) | 0 ≤x≤2∩0≤y≤x2}
b. M={(x;y) | 0 ≤x≤4∩0≤y≤√x}
c. M={(x;y) |-2≤x≤2∩-1/2 x2-1≤y≤0}
Svar #1
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
Benyt formlen for rumfanget af et omdrejningslegeme ved drejning om x-aksen
Vx = π · a∫b (f(x))2 dx
Aflæs grænserne og funktionen af de givne mængdeudtryk, Man burde benytte ∧ i stedet for ∩ inde i mængderne.
Svar #2
03. marts 2013 af tryllestaven (Slettet)
Hvis vi nu tager udgangspunkt i a.
Grænserne er 0 og 2 for x
Grænserne er 0 og x2 for y
Men hvordan aflæserne man funktionen af det givne mændeudtryk?
Svar #4
03. marts 2013 af tryllestaven (Slettet)
π*∫02 x2dx =8,37758
Men hvad skulle jeg så bruge grænserne i y til?
Og er funktionen så √x i b'eren og 0 i c'eren?
Svar #5
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Grænserne i y benyttes til at aflæse funktionen f(x) og til at sikre sig, at der er tale om en omdrejningslegeme.
Dit resultat for a) er forkert.
Ja, i b) er funktionen f(x) = √x .
Svar #6
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Nej, funktionen er ikke 0 i c). Omskriv uligheden for y til formen 0 ≤ y ≤ f(x) .
Svar #7
03. marts 2013 af tryllestaven (Slettet)
Lommeregneren siger at det er rigtigt (Vedhæftet fil)
I c'eren, hvordan omskriver man sådan en ulighed?
Svar #8
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#7
Ja, integralet er beregnet korrekt, men det er det forkerte integral. Indsæt i formlen i #1
Vx = π · a∫b (f(x))2 dx
med f(x) = x2 , a = 0 , b = 2 .
I c) benytter man, at man får samme omdregningslegeme ved at betragte
M = {(x,y) | -2 ≤ x ≤ 2 ∧ 0 ≤ y ≤ (1/2)x2 + 1 }
Svar #9
03. marts 2013 af tryllestaven (Slettet)
A'eren får jeg til 20,1062
Betyder det så, at f(x)=(1/2)x2+1?
Eller er det kun f(x)=(1/2)x2?
Svar #10
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Skriv først det eksakte resultat for integralerne og så eventuelt en talværdi bagefter.
I c) er funktionen f(x) = (1/2)x2 + 1 .
Skriv et svar til: Rumfang af omdrejningslegeme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
