Kemi

Hvorledes skal trykket være for at udbyttet bliver så stort som muligt.

06. maj 2013 af Harpoeth21 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lidt problemmer med disse to opgaver.. 

følgende ligvægt er i reaktionsrummet (850 grader) 

4NH3 + 5O2 <-> 6H2O + 4NO

a) Hvorledes skal trykket være for at udbyttet

b) hvorledes ændrer ligevægten sig, hvis O2 mængden øges? 

håber i vil hjælpe... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

a) Kig på ligevægtsbrøken for reaktionen

(p(H2O)6 · p(NO)4) / (p(NH3)4 · p(O2)5) = Kp

og undersøg, hvad der sker med Kp, når totaltrykket i beholderen (og dermed alle partialtrykkene) hhv. formindskes og forstørres. Prøv fx med hhv. en halvering og en fordobling af partialtrykkene; bliver Kp større eller mindre? Hvad sker der så ifølge Le Chateliers princip om ligevægtsforskydning?

b) Kig ligeledes på ligevægtsbrøken og se, hvad der sker med Kp, hvis partialtrykket af O2 fx fordobles. Anvend ligeledes Le Chateliers princip.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2013 af JenzzeN (Slettet)

Kan du ikke komme med en beregning og hvorfor? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

a)

Lad os se, hvad der sker, hvis totaltrykket i beholderen fordobles; følgelig må partialtrykkene for samtlige reaktionsdeltagere også fordobles. Vi kigger på ligevægtsbrøken før og efter indgreb:

Ligevægt: (p(H2O)6 · p(NO)4) / (p(NH3)4 · p(O2)5) = Kp

Indgreb: ((2 · p(H2O))6 · (2 · p(NO))4) / ((2 · p(NH3))4 · (2 · p(O2))5) ≠ Kp ⇔  
                (26 · p(H2O)· 24 · p(NO)4) / (24 · p(NH3)4 · 25 · p(O2)5) ≠ Kp    
                2(p(H2O)6 · p(NO)4) / (p(NH3)4 · p(O2)5) = 2Kp    

Indgrebet - fordoblingen af totaltrykket - har altså resulteret i, at ligevægtsbrøkens værdi (reaktionskvotienten, Y) er blevet 2 gange værdien af Kp. Det svarer til, at partialtrykkene for produkterne er for storre relativt til partialtrykkene for reaktanterne; der sker nu en forskydning:

Forskydning: Le Chateliers princip fortæller, at et system vil forsøge at mindske indgrebets virken ved at forskyde systemet i den retning, der resulterer i en formindskelse af indgrebets virken. For at mindske reaktionskvotientens værdi - dvs. for at afbalancere for den "for store produktmængde / for lille reaktantmængde", vil reaktionen derfor forskydes mod venstre, således at partialtrykkene for produkterne mindskes og dem for reaktanterne forstørres:

4 NH3 (g) + 5 O2 (g) <--- 6 H2O (g) + 4 NO (g)   

Konklusion: Indgrebet med en fordobling af totaltrykket resulterede i reaktionsforskydning mod venstre, dvs. en omdannelse af produkt til reaktant. Det er dog ikke, hvad vi ønsker, når vi søger et større udbytte; vi søger en forskydning mod højre, således at produktmængden forstørres.

Nu burde du kunne se systemet i det - og dermed kunne løse både opgave a) og b). 


Skriv et svar til: Hvorledes skal trykket være for at udbyttet bliver så stort som muligt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.