Kemi

Biotekopgave - Ibuprofen - et middel mod smerter

06. maj 2013 af Rellemus3443 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven ligger her:

http://www.emu.dk/gym/fag/bt/inspiration/materialer-download/dokumenter/opgaver/tidl_forsoeg/smaa/12_ibuprofen.pdf

* Jeg er ikke sikker på at nedenstående er rigtigt, men det ligger forud for spørgsmålet henvendt til jer:

* Beregn massen af ibuprofen i blodet, og sammenlign resultatet med den indtagne dosis.
Jeg benytter mig hermed af nedenstående formel:
c(A) = (n(A))/V => n(A) = c(A) * V
n(A) = 1,7 * 10-4 mol/L * 5,0 L = 0,00085 mol    
Jeg benytter mig derefter af denne formel, for at udregne massen af ibuprofen I blodet:
n = m/M => m = n * M
m = 0,00085 mol * 206,27 g/mol = 0,17533 g ≈ 0,18 g
Derfor kan jeg konkludere at der ca. er 0,18 g ibuprofen i blodet når man spiser to piller.

* Bestem halveringstiden for ibuprofen i blodet. Du kan benytte bilag 1. 

Jeg benytter mig af nedenstående formel til at udregne halveringstiden for ibuprofen i blodet i en første ordens reaktion.
T ½ = halveringstiden
k = hastighedskonstanten
T ½ = (ln?(2))/k 
a = linjens hældningskoefficient
Jeg kan vha. af min graf i bilag 1 finde k. Jeg udvælger mig to punkter på grafen og udregner a:
(x1, y1) = (1.4, 1.0*10-4)
og
(x2,y2) = (6.8,1.0*10-5)
a = (y_2  - y_1)/(x_2- x_1 )  = ((1.0 * ?10?^(-5) )  -(1.0 * ?10?^(-4)))/((6.8-1.3))  = -1,63636363 *10-5
Derefter udregner jeg halveringstiden. Jeg indsætter a på k’s plads:
T ½ = (ln?(2))/a =    (ln?(2))/(-1,63636363 *10-5a) = -42359 ≈ 42359
Dvs. at halveringstiden er 42359

Er ovenstående rigtigt??

* Beregn koncentrationen af ibuprofen i blodet et døgn efter indtagelsen af de to piller. Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

2) Husk, at relationen mellem koncentration ([A]) og tid (t) for en 1. ordensreaktion er givet ved

     ln[A] = -k · t + ln[A]0

Grafen i bilag 1 må vise ln[A] som funktion af t, hvoraf hældningskoefficienten a må være givet ved

     a = -k

Den hældningskoefficient, som du beregner dig frem til, er altså ikke "direkte" lig med hastighedskonstanten k:

     k = -a = -(-1,636 · 10-5) = 1,636 · 10-5 

 

3) Udnyt blot ovenskrevne formel for koncentrationen [A] som funktion af tiden t - på den oprindelige form (der umiddelbart fås ved løsning af differentialligningen v = k · [A]):

     [A] = [A]· e-k·t  

Indsæt startkoncentrationen, hastighedskonstanten og tiden.  


Svar #2
07. maj 2013 af Rellemus3443 (Slettet)

Mange tak - hjalp en del! :)


Skriv et svar til: Biotekopgave - Ibuprofen - et middel mod smerter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.