Kemi

tidligere opgave

09. maj 2013 af thelight

hej jeg forstår simpelthen ikke denne tidligere opgave

 

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1196687

 

bliver det teoretiske udbytte så 0,941*124??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2013 af umolich

Du skal bruge formlen for omregning af molmængde til masse:

m = n * M

Så du skal have fundet ethylcinnamats molarmasse, og gange denne med de 0,941 mol


Svar #2
09. maj 2013 af thelight

Men i opgaven snakkes der om m(praktisk)/ m(teoretisk) * 100% ?

 

m står vel for massen i gram.

jeg har fundet massen for både reaktanter og produkter?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2013 af umolich

Hvis du har fundet massen for produktet, så er det bare at dele det praktiske udbytte (124 g) med massen for produktet og gange med 100.

Jeg er ikke helt sikker på hvad du er i tvivl om - i din første post spørger du hvordan man udregner det teoretiske udbytte. Det er det samme som massen af produktet, som du nu skriver du har fundet.

m(praktisk) = 124 g (Står i opgaven)

m(teoretisk) = n(ethylcinnamats) * M(ethylcinnamats)

n(ethylcinnamats) = n(bensaldehyd) = m(bensaldehyd) / M(bensaldehyd) = 0,941 mol (da bensaldehyd er den begrænsende faktor)

M(ethylcinnamats)176,21 g/mol (Kan udregnes ud fra molekylformlen eller slås op på nettet)

 

Udbytteprocent = m(praktisk) / m(teoretisk) * 100%


Svar #4
09. maj 2013 af thelight

jeg får dá n for ethylcinnamat til at give 0,703? jeg siger at 124/176,21=0,7 hvilket er mindre end 0,9


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. maj 2013 af umolich

Du skal ikke udregne molmængden af ethylcinnamat ud fra det praktiske udbytte. Du skal udregne den ud fra molmængderne af reaktant:

Benzaldehyd + Ethylacetat --> Ethylcinnamat

   106 g                                                ?

    0,941 mol    +    4,7 mol    -->        0,941 mol

Udregn derefter den tilsvarende masse af ethylcinnamat:

m(teoretisk) = 0,941 mol * 176,21g/mol = 165,81 g

 

Udbytte = m(praktisk) / m(teoretisk) * 100 %

               = 124 g / 165,81 g * 100 % =  74,78 %


Skriv et svar til: tidligere opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.