Kemi

Titrering efter ækvivalenspunkt

10. juni 2013 af Heptan - Niveau: B-niveau

Hvad sker der hvis man har noget fx propensyre/acrylsyre og titrerer med NaOH, og man bliver ved med at tilsætte NaOH efter ækvivalenspunktet? Der er jo ikke mere propensyre tilbage ... ? Reagerer det bare med vand? Hvordan beregner man så pH når man kender alt undtagen pH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2013 af mathon

 
               Vedbliver man at tilsætte NaOH efter ækvivalenspunktet, opnås en opløsning af stærk base.


Svar #2
10. juni 2013 af Heptan

Hvordan beregner man så pH? Kan man stadig bruge pufferligningen? Man får bare nogle negative koncentrationer af syren.

Og passer det at der ikke er mere at syren tilbage selvom det er en svag syre, ved ækvivalenspunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2013 af mathon

 

     Man kan ikke fortsat bruge pufferligningen på noget, der ikke længere er en puffer.

     Det passer, at der kun er syrerestionen tilbage af syren.

 


Svar #4
11. juni 2013 af Heptan

Skal man så bruge den aktuelle koncentration af hydroxid både før ækvivalenspunktet og efter?

 

Propensyre har pK_S=4,26.

20,00 mL af en 0,0500 M vandig opløsning titreres med 0,100 M NaOH(aq).

Ækvivalenspunktet er ved 10 mL, og her har jeg beregnet pH til at være 8,39.

[OH^-] er her 2,46 M, og stofmængden af denne i de i alt 30 mL er 7,39*10-8 mol.

Ved tilsætning af i alt 12,5 mL har jeg lagt denne stofmængde sammen med stofmængden af 2,5 mL 0,100 M NaOH:

n=0,100*0,0025=0,00025 mol

7,39*10-8 mol+0,00025 mol = 0,000250073883

og beregnet pH

pH=14-log(0,000250073883)=10,40

 

Er det rigtigt?


Svar #5
12. juni 2013 af Heptan

Op


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. juni 2013 af mathon


Ækvivalenspunktet er ved 10 mL, og her har jeg beregnet pH til at være 8,39
hvilket er rigtigt.

 

 

 

  "...[OH^-] er her 2,46 M"   i 5. linje er forkert.

      OH--en er forbrugt under neutralisationen og er blevet til vand.

Tilsætning af ekstra 2,5 mL 0,100 M NaOH = 0,00025 mol NaOH i fælles voluminet 32,5 mL
giver
          
[OH- ] = (0,00025 mol) / (0,0325 L) = 0,007692 M

           pOH = -log(0,007692) = 2,11

           pH = 14 - 2,11 = 11,89

 


 

 


Skriv et svar til: Titrering efter ækvivalenspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.