Kemi

Udvalgte molekyler, vand

15. august 2013 af xCathriiiine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har lidt et problem med disse opgaver:

- Redegør for dannelsen af et vandmolekyle ud fra hydrogen og oxygen. Hvilke faktorer skal gøre sig gældende for at vand kan virke som opløsningsmiddel over for forskellige stoffer?

- Opskriv reaktionsskemaet for dannelsen af vand ud fra hydrogen- og oxygen gas. Beskriv hvorledes og hvilke formler der skal anvendes når du skal gennemføre en teoretisk udbytteberegning for hvor meget vand der kan dannes ud fra 10 g hydrogengas.

- Redegør for hvilke faktorer der betinger at et stof kan opløses i vand - du skal inddrage geometrien i et vandmolekyle samt opløseligheden af forskellige stoffer i vand, alkohol og benzin.

 

Håber der er nogen der kan hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2013 af KimT.T. (Slettet)

Formationen af et vandmolekyle ud fra dihydrogengas (H2) og dioxygengas (O2) er en rimelig voldsom reaktion, som udløser en stor mængde energi (der er tale om en kraftig exoterm reaktion). Det afstemte reaktionsskema for denne formation er følgende:

                2 H2 (g) + O2 (g) → 2 H2O (l)

For at foretage den teoretiske udbytteberegning skal man tage udgangspunkt i de støkiometriske koefficienter, der netop beskriver forholdet mellem antallet af partikler i reaktionen. Partikelantallet opgiver vi i mol, så vi skal først og fremmest have omsat de 10 g H2 til mol; dette gør vi ved hjælp af følgende formel:

               n = m / Mw
hvor
              Mw er molarmassen, der i dette tilfælde kan beregnes som 2 gange atommassen for hydrogen (1,00794).

Nu hvor vi har stofmængden af den anvendte dihydrogengad kan vi kigge på forholdet mellem de støkiometriske koefficienter. Vi ser, at forholdet er 1:1 (2:2), hvorfor det må gælde at

              n(H2O) = n(H2

stofmængden af H2O er lig med den beregnede stofmængde af H2. Vi kan nu omsætte denne stofmængde til masse ud fra samme formel brugt foroven:

              m = n · Mw
hvor
              Mw(H2O) = 2 · Mw(H) + Mw(O) 

Vi har nu den teoretiske masse af vand, der kan dannes ud fra reaktionen. 


En faktor, der spiller ind i, hvorvidt vand kan fungere som et godt opløsningsmiddel for et stof, er polariteten. Reglen er at stoffer med samme polaritet kan opløses i/blandes med hinanden. Vand er et polært molekyle, hvilket skyldes dets to polær kovalente H-O-bindinger (elektronegativitetsforskel på ca. 1,4 der svarer til polær kovalent ifølge Pauling-skalaen), som begge genererer en elektronforskydning mod oxygenatomet. Oxygenatomet får dermed en partiel negativ ladning (δ-), mens de to hydrogenatomer bliver partielt positivt ladede (δ+). Fordi vandmolekylet derudover har en tetraedisk rummelig struktur, hvor de to hydrogenatomer er vendt mod samme side (som i et "større end"-tegn) giver dette anledning til dannelsen af dipoler i molekylet og dermed vands polaritet.
Polære stoffer kan altså opløses i vand, mens upolære stoffer i mindre grad er vandopløselige. Benzin fx består udelukkende af carbonhydrider og dermed kun af C-H-bindinger. Benzin er derfor et upolært opløsningsmiddel, og netop af denne årsag betragtes benzin ublandbar med vand. 

En anden faktor, der spiller ind i vandopløselighed, er dannelsen af hydrogenbindinger. Hydrogenbindinger er særligt stærke intermolekylære bindinger, som kan dannes mellem O-H-grupper fra to molekyler, og dermed gøre molekylerne blandbare med hinanden. Vi kan netop her inddrage alkoholder. Alkoholer er generelt mindre polære end vand, hvilket skyldes deres indgående alkylkæde, der består af upolær kovalente C-H-bindinger (elektronegativitetsforskel på ca. 0,4). Jo længere denne kæde er, des mindre polær bliver alkoholmolekylet. Alkoholer har dog den polære hydroxygruppe (-O-H), som netop kan danne hydrogenbindinger med vand; dette resulterer i, at mindre alkoholer - methanol, ethanol og propanol - godt kan blandes med vand.

 

    


Skriv et svar til: Udvalgte molekyler, vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.