Kemi

Haster skal beregne koncentration og pH og finde reaktionsligningen

30. september 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder fast i en opgave håber på en del hjælp tak på forhånd 

Der fremstilles en opløsning på følgende måde:

I en 250 ml målekolbe blandes 1,75 g NaHCO3 med 0,484 g NaOH i lidt vand, hvorved de to stoffer opløses. Herefter fyldes der op til mærket med demineraliseret vand, og der omrystes. Opløsningens temperatur er 25ºC.

a) Beregn den aktuelle koncentartion af Na+ i opløsningen.

b) Opskriv reaktionsligningen for den syre-base reaktion, som fandt sted, da de to stoffer blev blandet i vandig opløsning.

c) Beregn pH i opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2013 af mathon

M(NaHCO3) sum({1,1,1,3}*{22,990,1.008,12.011,15.999}) = 84.006 g/mol
M(NaOH) sum({1,1,1}*{22.990,15.999,1.008}) = 39.997 g/mol

a)

        n(Na+) = (1,75 g) / (84,006 g/mol) + (0,484 g) / ( 39,997 g/mol) = (0,02083 mol) + (0,01210 mol) =
                                                                                                                                            0,03293 mol

        [Na+] = n/V = (0,03293 mol) / (0,250 L) ≈ 0,1317 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2013 af mathon

b)
               HCO3- (aq)   +   OH- (aq)   --->   CO32- (aq)   +   H2O (l)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af mathon

c)

     n(HCO3-) = (0,02083 mol) - (0,01210 mol) = 0,00873 mol

     [HCO3-] = (0,00873 mol) / (0,250 L) = 0,03492 M

     HCO3- er stærkere som baend end som syre: pKb(HCO3-) = 7,48

            pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(7,48 - log(0,03492)) = 4,5

ved 25ºC
gælder
            pH = 14 - pOH = 14 - 4,5 = 9,5


Skriv et svar til: Haster skal beregne koncentration og pH og finde reaktionsligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.