Matematik

Problemer med differentialet dz

30. september 2013 af hmw (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er blevet sat overfor funtionen:

F(x,y,z) = x exp(sin y) + z^2x + yx^2 – (ln z)^2

Og ligningen:

($)                 F(x,y,z) = 4

Jeg får at vide, at i en omegn af punktet (x0, y0, z0) = (2,0,1) definerer ligningen ($) den variable z implicit som en funktion af z = z(x,y) af (x,y).

Jeg bliver så bedt om at finde de partielle afleddede dz/dx(0,2) og dz/dy(0,2), hvilket jeg har fundet som dz/dx(0,2) = - 1/2 og dz/dy(0,2) = - 3/2.

Nu beder opgaven mig så om at finde differentialet dz af funktionen z = z(x,y) i punktet = (x0, y0) = (2,0), som jeg så skal bruge til at bestemme hyperplanet i samme punkt bagefter.

Jeg forsøger at bruge formlen dz (0,2) = dz/dx(0,2)  + dz/dy(0,2) = (-1/2) + (-3/2)…

Men her bliver jeg forvirret, for jeg synes ikke, jeg kan bruge et resultat, der lyder på -2 til noget.

Er der nogen, der kan se, hvad jeg overser?

Mvh,


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

De to led skal ganges med hhv dx og dy

dz = (-1/2)dx + (-3/2)dy .


Svar #2
30. september 2013 af hmw (Slettet)

Hej Andersen11

Tak for det hurtige svar.

Når du siger dx og dy er det så bare dF/dx og dF/dy?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. dz, dx og dy er symbolske elementer i differentialet. Din opgave bestod i at finde differentialet i et bestemt punkt. Det svar er givet i #1.


Svar #4
30. september 2013 af hmw (Slettet)

Ah! Tak igen.


Skriv et svar til: Problemer med differentialet dz

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.