Matematik

Tangenten til en cirkel

11. november 2013 af YouMeMyBed (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der kan hjælpe med førlgende:

Hvordan finder man tangenten til en cirkel, i et punkt fx (x_1 og y_1 i cirkelperiferien.

Har forsøgt og har ingen ide.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2013 af peter lind

Hvis C er centrum for cirklen og P er et punkt på cirklen er vektoren  CP nornalvektor til tangenten i P


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2013 af PeterValberg

Hvis du antager, at cirklens centrum har koordinaterne C(x1,y1)
så kan vektor P0C bruges som normalvektor til tangenten
i punktet P0(x0,y0) og punktet P0 som det kendte punkt.

Indsæt i linjens ligning:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0 

hvor a og b er koordinaterne til normalvektoren P0C

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
11. november 2013 af YouMeMyBed (Slettet)

Er godt med på hvordan man finder en tangent, men hvordan skal jeg gøre det uden nogen koordinater?

Det mere til mundtligt, jeg skal bruge det.

tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

En cirkel med centrum i C(a,b) og radius r har ligningen

                                     (x-a)2 + (y-b)2 = r2 .

Hvis P(x1,y1) er et punkt på cirklen, vil vektoren CP være en normalvektor til tangenten i punktet P. Tangenten har derfor ligningen

                 (x - x1)·(x1 - a) + (y - y1)·(y1 - b) = 0


Svar #5
11. november 2013 af YouMeMyBed (Slettet)

Giver ingen mening desværre, kan du forklare det på en anden måde


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. november 2013 af mathon

metoden i #4
alment gennemregnet
giver:

En cirkel med centrum i C(a,b) og radius r har ligningen

                                                                       (x - a)2 + (y - b)2 = r2

Tangenten i røringspunktet R(xo,yo)
er

                                                           (xo - a) • (x - a)2 + (yo - b) • (y - b)2 = r2


 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen til sidst i #6 kan da ikke være korrekt som ligning for tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad forstår du ikke ved forklaringen i #4?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. november 2013 af mathon

#7
 

Tangenten i røringspunktet R(xo,yo)
er
             (xo - a) • (x - xo) + (yo - b) • (y - yo) = 0

             (xo - a) • (x - a - xo + a) + (yo - b) • (y - b - yo + b) = 0

             (xo - a) • ((x - a) - (xo - a)) + (yo - b) • ((y - b) - (yo - b)) = 0

             (xo - a)(x - a) - (xo - a)2 + (yo - b) (y - b) + (yo - b)2 = 0

             (xo - a)(x - a) + (yo - b) (y - b) = (xo - a)2 + (yo - b)2


             (xo - a)(x - a) + (yo - b) (y - b) = r2

hvorfor ligningen til sidst i #6 er korrekt som ligning for tangenten
og kan anbefales i anvendelse, når røringspunktet er kendt.

             


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ligningen til sidst i #9 er korrekt, men den er jo ikke helt den samme ligning, som ses sidst i #6. Indvendingen i #7 gik på kvadraterne, der forekommer på venstre side i #6, og som sikkert er redigeringsfejl fra omredigeringen af cirklens ligning til tangentens ligning.


Skriv et svar til: Tangenten til en cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.