Kemi

Bjerrumdiagram for sure-base systemet HSO4^- - SO4^2-

20. november 2013 af ElisabethAHK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg sidder med en opgave jeg bare ikke kan finde ud af (da jeg har glemt alt det man har lært om det basale kemi gennem årerne)

Opgaven:
tegn et bjerrumdiagram for syre-base systemet HSO4- - SO42-

Jeg får ingen anden info.. Jeg har dog fundet frem til en pKs (slået op) = 1,99

Dvs jeg har 1 punkt at sætte på min graf(1,99 ad x-aksen=pH og 0,5 ad y-aksen=syrebrøk), men jeg vil gerne kunne tegne det lidt mere præcist udfra 2 eller 3 punkter.. hvordan udregner jeg flere punkter så jeg kan lave et præcist bjerrumdiagram?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2013 af mathon


             når x er syrebrøken

har man
                 pH = pKs + log((1-x)/x)
hvoraf
                 x = (1 + 10pH-pKs)-1
                                           


Svar #2
20. november 2013 af ElisabethAHK (Slettet)

mange tak!
Altså gør jeg således ved valg af andet punkt fx x=0,2:

pH=1,99+log((1-0,2)/0,2) = 2,59

(dermed punktet (2.59 , 0.2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2013 af mathon

         Ja - formentlig mener du det rigtigt.


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram for sure-base systemet HSO4^- - SO4^2-

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.