Kemi

Specifik varmekapacitet for en opløsning

01. december 2013 af Shaolina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man den specifikke varmekapacitet for en opløsning, der indeholder både NaCl(aq) og H2O(l)? Skal man blot finde summen af disse to stoffers c-værdier?

Reaktionen er som følgende:

HCl(aq) + NaOH(aq) → NaCl(aq) + H2O(l)

Jeg skal bruge c-værdien for opløsningen for at kunne bestemme Q. Den beregnede Q-værdi skal efterfølgende benyttes til at bestemme en ΔHo-værdi for opløsningen.

ΔHo = Q/nrea

Q = m • c • (Tomg - Tmax)

m = 50 g

Tomg = 24 ºC

Tmax = 25,1 ºC

nrea = den reagerede stofmængde (er dette summen af n(NaCl) og n(vand)? Eller af n(HCl) og n(NaOH)? Eller er det noget helt tredje?)

På forhånd tak, for jeg er godt nok lost i denne her opgave med at beregne den specifikke varmekapacitet for opløsningen.

Med venlig hilsen

Emilie


Svar #1
01. december 2013 af Shaolina (Slettet)

Hvordan bestemmer man den specifikke varmekapacitet for en opløsning, der indeholder både NaCl(aq) og H2O(l)? Skal man blot finde summen af disse to stoffers c-værdier?

Reaktionen er som følgende:

HCl(aq) + NaOH(aq) → NaCl(aq) + H2O(l)

Jeg skal bruge c-værdien for opløsningen for at kunne bestemme Q. Den beregnede Q-værdi skal efterfølgende benyttes til at bestemme en ΔHo-værdi for opløsningen.

ΔHo = Q/nrea

Q = m • c • (Tomg - Tmax)

m = 50 g (går jeg ud fra er rigtigt, eftersom der blev tilsat 25 mL HCl og 25 mL NaOH, hvilket sammenlagt vejer 50 g).

Tomg = 24 ºC

Tmax = 25,1 ºC

nrea = den reagerede stofmængde (er dette summen af n(NaCl) og n(vand)? Eller af n(HCl) og n(NaOH)? Eller er det noget helt tredje?)

På forhånd tak, for jeg er godt nok lost i denne her opgave med at beregne den specifikke varmekapacitet for opløsningen.

Med venlig hilsen

Emilie


Skriv et svar til: Specifik varmekapacitet for en opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.