Matematik

egenværdi problemet

09. januar 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej 

Er der nogen der kan hjælpe mig igennem den oploadede opgave?. Kan ikke slå hul på den

Vedhæftet fil: opgave.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2014 af peter lind

Det er ikek mulig at hente nogen fil på den adresse


Svar #2
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

Jeg kan godt hente den når jeg klikker på den vedhæftede fil.. jeg prøver lige igen her

Vedhæftet fil:opgave.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2014 af peter lind

Det kan jeg ikke.


Svar #4
09. januar 2014 af teamwork (Slettet)

opgaven lyder:

betragt egenværdiproblemet:

(d^2y)/(dx^2)+ λ(dy)/(dx)+ 4λy = 0 x ∈[0,1]

y(0)=0

y(1)=0

a) vis at λ=0 ikke er egenværdi

b) bestem det interval I=]a ,b] af λ værdier hvor differentialligningens karakterligning kar komlekse rødder

c) vis, at der er to egenværdier i intervallet I. Bestem disse egenværdier, både eksakte og som decimaltal med to betydende cifre. bestem de tilhørende egenfunktioner


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

a) Hvis λ = 0 , er y en løsning til y'' = 0 , y(0) = y(1) = 0 . Løsningen til y '' = 0 er y(x) = ax + b , og randbetingelsen giver da, at y(x) = 0 , dvs nulfunktionen er den eneste løsning. Der findes derfor ingen fra nulfunktionen forskellig løsning, og derfor er λ = 0 ikke en egenværdi.

b) Opskriv den karakteristiske ligning og bestem de værdier af λ, for hvilke diskriminanten er negativ.


Svar #6
10. januar 2014 af teamwork (Slettet)

så det jeg gør her er at jeg først sætter lambda =0 ind og ender med at have (d^2*y)/(dx^2) =0 
den her integrer jeg to gange og får c_1*x + c_2 =0 

tjekker randværdierne y(0) =0 giver c_1*0+c_2 =0, så c_2 =0

y(1)=0 giver c_1*1 + 0 =0 , så c_1 =0 

løsningen til egenværdi problemet er  nulløsningen. dvs lambda =0 er ikke en egenværdi


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det var vel indholdet i #5.


Skriv et svar til: egenværdi problemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.