Matematik

Hjælp til at finde areal

26. januar 2014 af EnStuderende - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg tror jeg har stirret mig lidt blind på denne opgave.... nogen der kan hjælpe?

Flangen er det blå område. Jeg kan sagtens finde grundlinjen i den retvinklede trekant og dermed også arealet af dén, arealet af den store cirkel kan jeg også finde frem til, og self. alle de små cirkler, som jeg vel skal trække fra trekantens areal til sidst.

Jeg er dog helt blank på, hvordan jeg skal få de bløde, runde hjørner trukket fra. Har prøvet at indramme trekanten i en kasse, forstørret cirklen til en diameter på 65 i stedet for 50, kigget på udregning af cirkelafsnittene, men kan simpelthen ikke få det til at hænge sammen.

Jeg kender formlerne for buelængde, areal af cirkeludsnit + cirkelafsnit, pilhøjde, korde-udregning.

Nogen idéer til, hvordan jeg kan løse den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

De tre stykker, der skal trækkes fra i de bløde, runde hjørner, er nøjagtigt det, der ligger uden for den indskrevne cirkel i en ligesidet trekant, hvis radius er R = 15, og inde i trekanten. Højden i denne trekant er 3R, så grundlinien i trekanten er 3R·2/√3 . Det areal, der skal trækkes fra i de 3 hjørner er i alt

Ahjørner = (1/2)·3R·3R·2/√3 - π·R2 = (3·√3 - π)·R2


Svar #2
27. januar 2014 af EnStuderende

Det er jeg ikke helt sikker på, at jeg forstod. Mener du, at radius i trekantens indskrevne cirkel er 15? Og hvad mener du med, at højden er 3R? Betyder det R = 3, eller betyder det, at højden er 3 * radius?

Må indrømme jeg er helt blank, det beklager jeg godt nok... kan jeg få dig til at skære det lidt ud i pap?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, radius i den indskrevne cirkel er R = 15. Dermed er det forklaret, hvad R betyder, og dermed er det også klart, hvad 3R betyder. 3R betyder 3·R .


Svar #4
27. januar 2014 af EnStuderende

Jeg forstår ikke, hvorfor R = 15... Vil det sige, at den cirkel, der findes et eller andet sted ude i hjørnerne, er den indskrevne cirkel til... hvilken trekant?


Svar #5
27. januar 2014 af EnStuderende

Eller er det den indskrevne cirkel til den store trekant? Det kan det da ikke være...


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den trekant, jeg betragter, findes ikke som trekant på tegningen. Den er stykket sammen af de tre bløde hjørner. Det er krumningen af de bløde hjørner, der betragtes. Tegningen angiver jo, at hjørnernes krumningsradius er R = 15 .


Svar #7
27. januar 2014 af EnStuderende

Hvordan kan man stykke en trekant sammen af de tre bløde hjørner?? Jeg er slet ikke med :S Kan jeg få dig til at nævne, hvor de tre hjørner i trekanten er på tegningen? Eller kan du måske markere det på tegningen og smide et billede op af, hvad du mener?


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Her er mit forsøg indtegnet med rød pen. Jeg beklager den noget rystede penføring.

Vedhæftet fil:Flange.png

Svar #9
28. januar 2014 af EnStuderende

Undskyld mit sene svar!

Jeg har prøvet at tegne den sådan før... Forstår dog stadig ikke helt det med den indskrevne cirkel. Mener du, at trekanten går sådan her rundt om radius? I så fald, hvordan skal jeg så få resten af arealet i den store trekant med??


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Trekanten stykkes sammen af de tre med rødt markerede områder på figuren i #8. De tre cirkelbuer spænder hver over 1/3 af hele den indskrevne cirkel med radius R.


Svar #11
28. januar 2014 af EnStuderende

Arh! Nu tror jeg, jeg ved, hvad du mener. Sådan her (meget skævt tegnet)?


Svar #12
28. januar 2014 af EnStuderende

Arh, og så finder jeg altså arealet af den røde trekant, trækker den indskrevne cirkel fra, og så har jeg arealet af de tre stykket ude ved de bløde hjørner i den store trekant. Så kan jeg bare tage den store trekants areal, trække de tre stykker samt de tre cirkler fra.

Ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, netop.


Svar #14
28. januar 2014 af EnStuderende

Hvordan kan du vide, at højden er R3? Kan godt se de to radiuser giver 2R, men hvordan ved du, det sidste stykke er lig radius?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Trekanten er ligesidet. Derfor er højden også både median og vinkelhalveringslinie. Centrum for den indskrevne cirkel er skæringspunktet mellem vinkelhalveringslinierne, dvs. her skæringspunktet mellem medianerne. Medianerne skærer hinanden i stykker, der forholder sig som 1:2 . Derfor er hele højden 3R.


Svar #16
28. januar 2014 af EnStuderende

Altså er enig i, at vinkelhalveringslinjerne angiver centrum for indskrevne cirkel. Hvad mener du med "dvs. her skæringspunktet mellem medianerne"?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16. Da trekanten er ligesidet, falder højderne, medianerne og vinkelhalveringslinierne sammen. Derfor er medianernes skæringspumkt også centrum for den indskrevne cirkel.

Svar #18
28. januar 2014 af EnStuderende

Nårh! På den måde, haha. Okay, så er jeg med :-) Jeg prøver lige at regne det hele ud nu.


Svar #19
28. januar 2014 af EnStuderende

Hvordan ved du, at medianerne skærer i forholdet 1:2? Er det bare sådan?


Svar #20
28. januar 2014 af EnStuderende

Okay grundlinjen er jeg lidt lost i, hvordan du finder. 3R·2/√3?? Hvor kom 2/√3 fra?


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 72 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.