Matematik

Eksponentiel udvikling hjælp!

05. marts 2014 af ulla7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der nogle der kan hjælpe mig med opagve b i vedhæftede opgave?

svaret på a har jeg fået til:

f(x)=142,2 - 0,994x


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke en eksponentiel model, du har angivet.

Der er heller ikke noget vedhæftet.


Svar #2
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Så er den vedhæftet


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det skal jo så være

f(x) = 142,2 · 0,994x

b) Løs så ligningen

f(x) = 0,9·142,2 ,

dvs

0,994x = 0,9


Svar #4
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvorfor skal det være * og ikke - ?

Og hvordan løser jeg ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fordi der er tale om en eksponentiel model af formen y = b · ax . Der er tale om en fast procentuel ændring hvert år (sammenlign med renteformlen).

Ligningen løses ved tage log() på hver side og så isolere x.


Svar #6
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

men hvorfor vil skriver du

f(x) = 0,9·142,2 ,

dvs

0,994x = 0,9


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Når befolkningen er aftaget med 10% er befolkningstallet da 90% af det oprindelige tal, 142,2 .

Løser man så ligningen

f(x) = 0,9·142,2

bliver det med den opstillede model

142,2 · 0,994x = 0,9·142,2

eller

0,994x = 0,9


Svar #8
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

kan det passe at det endelige svar i b bliver 17,51?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja.


Svar #10
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Tak!

Hvordan finder jeg k i vedhæftede ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ved at dividere med 201/3 på hver side .


Svar #12
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Kan det så passe at k bliver 442,08?


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja.


Svar #14
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Tak!

Hvordan løser jeg opagve b i vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Beregn

(y(x·1,20) - y(x)) / y(x)

ved at benytte modellen y = k·x1/3 .


Svar #16
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvordan skal jeg gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Benytter man modellen, bliver udtrykket så

(y(x·1,20) - y(x)) / y(x) = (k·(x·1,20)1/3 - k·x1/3) / (k·x1/3) = ...


Svar #18
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

Så har jeg skrevet dette, se vedhæftede billede

Hvad så nu?


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Så forkort brøken med (k·x1/3) .


Svar #20
05. marts 2014 af ulla7 (Slettet)

så kommer der bare til at stå dette ikke?

se vedhæftede billede


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.