Kemi

Tryk af CO2

21. marts 2014 af mimsebassen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved opvarmning af BaCO3 (s) til 1360 ºC nedbrydes dette stof, og der dannes BaO (s) og CO(g). 10,00 g BaCO3 (s) indføres i en lufttom beholder med et volumen på 3,00 L. Beholderen varmes op 1400 ºC. 

a) Beregn trykket af CO(g) i beholderen ved 1400 ºC. 

BaCO3 (s) er tungtoplseligt i vand med opløselighedsprodukt Ksp= 8,1*10-9 Mved 25 ºC.

b) Oppskriv udtrykket for opløselighedsproduktet for BaCO3 (s), og beregn opløseligheden af BaCO3 (s) i rent vand ved 25 ºC udtrykt i mg/L


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2014 af khol (Slettet)

a) Udregn stofmængden for 10 g BaCO3 og benyt idealgasloven

b) Kopl = [Ba2+][CO32-]


Svar #2
21. marts 2014 af mimsebassen (Slettet)

Mange tak. Kan du også hjælpe mig med den næste opgave? 

Jeg skal bestemme mængden af BaCO3(s) i mg, der kan opløses i en Na2CO3-opløsning. Denne opløsning har et volumen på 1 L og er lavet ved at opløse 5,00 g Na2CO3 (s) i vand. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2014 af khol (Slettet)

Udregn stofmængden af 5 g Na2CO3

 Kopl = [Ba2+][CO32-] = x · x

Opløsningen indeholder allerede en mængde CO32-, som skal medregnes

Kopl = x · (c(CO32-) + x)


Svar #4
21. marts 2014 af mimsebassen (Slettet)

Hvordan udregnes c(CO32-)? Vil lige være sikker på, jeg har forstået det rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2014 af khol (Slettet)

Koncentrationen af CO32- i opløsning inden der tilsættes BaCO3

c = n / V

Stofmængden af Na2CO3

5 (g) / 106 (g/mol) = 0,047 mol

c = 0,047 mol / 1 L = 0,047 M


Svar #6
21. marts 2014 af mimsebassen (Slettet)

Tak, men jeg kan ikke få det til at stemme med facitlisten. Er det rigtigt nok, når jeg isolerer x i ligningen for opløselighedsproduktet, og derefter bruger det til at udregne s, opløseligheden?

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts 2014 af khol (Slettet)

Nu kender jeg ikke svaret i facit, men hvordan isolerer du x? (du burde få en andengradsligning)


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2014 af mathon

Tilsætningen af den minimale mængde BaCO3 ændrer så lidt på koncentrationen af CO32-, at der i det følgende ses bort fra den:

              \left [ CO{_{3}}^{2-} \right ] = \left [ Na_2CO{_{3}}^{} \right ] = 0,047\; M

For BaCO3's opløsselighedsprodukt
har du :

                                  \left [ Ba^{2+} \right ] \cdot \left [ CO{_{3}}^{2-} \right ]=8,1\cdot 10^{-9}\; M^2

                                  \left [ Ba^{2+} \right ] \cdot \left ( 0,047\; M \right )=8,1\cdot 10^{-9}\; M^2

                                  \left [ Ba^{2+} \right ] =\frac{8,1\cdot 10^{-9}\; M^2}{\left ( 0,047\; M \right )}=1,72\cdot 10^{-7}}\; M

 dvs
                           Opløseligheden af BaCO3 i 0,047 M Na2CO3 er 1,72·10-7 M
         som omregnet til masse
         giver:
                             \left ( 1,72\cdot 10^{-7}\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 106\; \frac{g}{mol} \right )=1,86\cdot 10^{-5}\; \frac{g}{L}=1,86\cdot 10^{-2}\cdot \left (10^{-3}\; \frac{g}{L} \right )=
                                                                                                                                                  0,0186\; \frac{mg}{L}


    Der kan i 0,047 M Na2CO3 opløses 0,0186 mg BaCO3 pr liter Na2CO3-opløsning.                      
                                

                                 


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. marts 2014 af mathon

opløsselighedsprodukt  -->  opløselighedsprodukt


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. marts 2014 af mathon

a)
          M(BaCO3) = sum({1,1,3}*{137.33,12.011,15.999}) g/mol = 197,338 g/mol

          n(BaCO3) = (10,00 g) / (197,338 g/mol) = n(CO_2) = 0,050674\; mol
 

                                BaCO_3\; _{(s)}\; \; \; \rightarrow \; \; \; BaO\; _{(s)}\; \; \; +\; \; \; CO_2\; _{(g)}

   med
              stofmængdeforholdet:     BaCO_3\; :\; CO_2 = 1\; :\; 1
   dvs
              n(CO_2) = 0,050674\; mol
                                        
   hvoraf

                   p(CO_2) =\frac{\left ( 0,050674\; mol \right )\cdot \left ( 0,083145\; \frac{bar\cdot L}{mol\cdot K}\ \right )\cdot \left ( \left ( 273,15+1400 \right ) \right K)}{3,00\; L}

         


Skriv et svar til: Tryk af CO2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.