Matematik

Meget let. Men søger alligevel hjælp..

20. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Hey!

Okay - Det kan godt være at t virker lidt latterlig at spørge om det her herinde.
Men hvis der i en opgave står "Bestem ved beregning forskriften for den liniære funktion f, vis en graf går igennem punkterne a) (-3,2) og (1,-4)
Hvordan er det så liige det skal gøres?

Knus..

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2003 af Jean

du ved at en "lineær" funktion er på formen:

f(x) = ax + b (?)

Du har da to punkter, og dem kan du sætte ind så du får to ligninger med to ubekendte (a,b).

Disse kan løses ved f.eks. substitution.

Sig endelig til hvis du ikke forstår det..

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2003 af Jean

Hov grunden til jeg skriver "lineær" er at det faktisk er en affin funktion, men det skelner man ikke imellem i gym.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

Man siger y1 - y2 / x1 - x2..
dvs. (-4 - 2)/(1 - (-3)

Håber det er til at finde ud af

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

Hov det er da kun (a) jeg har fundet..

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

(b) findes ved at sætte ind i forskrifter f(x)=ax+b

Svar #6
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Forstår godt det med at finde (a) får den vist til -1,5.. Men fatter ik helt hvad du mener med at finde (b)

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

b findes ved at sige;

2 = -1,5 * -3 + b

2 - 4,5 = b

-2,5 = b

Håber det er til hjælp

Svar #8
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvorfor skal man sige -3?
Selvfølgelig :) Er meget taknemelig for du gider hjælpe en fatsvag.. hehe..

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

Det var så lidt.. og -3 er selvfølgelig fra punktet (-3,2) :-)


Svar #10
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Nååe :) Nu kan jeg se det, og 2 er os derfra. Tror jeg har fattet det nu.. men når man siger (y1 - y2)/ (x1 - x2) Hvorfor er det så lige du har taget det sidste punkt først? Skal man det?

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. november 2003 af HumanPiXiE (Slettet)

Når du har a, kan du sætte det og punktet ind i den rette linies ligning:

Eks:

y - y1 = a(x - x1)
y - 2 = -1,5 (x - (-3))
y = -1,5x - 4,5 + 2
y = -1,5 - 2,5

:)

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. november 2003 af HumanPiXiE (Slettet)

hov.. der var blevet svaret imens
:)

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. november 2003 af Lundgren (Slettet)

det er fordi formlen hedder
f(x)=ax+b, derefter skal punktet (-3,2) sættes ind, og det hedder jo også (x1,y1).

Da f(x) jo er det samme som y1, skal man derfor bruge y1 først, som i dette tilfælde er 2.

Håber du forstår.

Svar #14
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

OkaY, tusinde TAK for hjælpen, tror jeg har det nu :) Det var pænt af dig at bruge lidt til på at hjælpe mig!
Nu må jeg i gang med lektien.. hehe! Du må ha' det!

Svar #15
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Okay - nu spørger jeg altså liige dumt igen.. hehe. Hvis der så i en opgave står: "Bestem ved beregning forskriften for den lineære funktion f, som er bestems ved 1)
f(-1)=3 og f(3)=0

Kan nogen hjælpe??!

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. november 2003 af Brian (Slettet)

Så er det det samme som før - det er x-erne, der sættes ind og y-erne der kommer ud, så det er bare en alternativ måde at angive to punkter på.

Svar #17
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hejsa!
For at kunne beregne forskriften for en lineær funktion, skal du jo vide hvad a og b er. Det har vi så ikke, men sådan kan vi finde den:

a= y2-y1/x2-x1

derefter skal du finde b :

b= y1-x1*a

Du har punkterne:
(x1,y1)=(-3,2)
(x2,y2)=(1,-4)

a= -4-2/1-(-3)= -1,5
b= 2*(-3*-1,5)=4

forskriften for f: y= -1,5x+4

God fornøjelse, håber jeg har kunne hjælpe dig! ;))

Svar #18
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hejsa igen!
Ok, jeg havde ikke lige set dit andet spørgsmål..

Hvis du derefter skal bestemme f(1) , så skal du bare sætte 1 i stedet for x´s plads:

y=(-1,5*1)+4= 2,5

Byee

Svar #19
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Mange tak for jeres hjælp :)I er sgu nogle flinke mennesker..
Øh, jeg har bare fået rusultaterne til noget helt andet end dig Süheyla..
Jeg har fået dem til:
f(x)= -1,5x - 2,5
f(x)= -0,75x + 2,25

Men hmm, det er sikkert mig som har gjort noget forkert så..


Svar #20
20. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej søde!

Ok jeg havde ikke regnet det ud på papir, men det har jeg nu.. Jo jeghavde lavet det forkert, desværre :(( det må du undskylde, men resultatet bliver
f(x)=-1,5x-2,5

Jo du har ret :) Sorry, det er bare mig der har haft en kedelig dag i skolen.. Er bare træt :(

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.