Fysik

tykkelse af plader og intensitet

29. januar 2006 af MrJonas (Slettet)
Har lavet nogle målinger på intensiteten som funktion af tykkelsen af nogle Aluminium plader, det viser sig så at ved 28 mm stiger vores intensitet og bliver større end ved 20 mm, og så skal jeg svare på hvorfor det kan lade sig gøre.. Har tænkt mig at skrive at det kan være en ændring af baggrundsstrålingen, men er ikke sikker på om det er rigtigt eller hvad kan det ellers være+

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2006 af fixer (Slettet)

Intensitet af hvad ?

Det ville unægteligt hjælpe en del hvis du beskrev hvad i har undersøgt og hvordan.

Svar #2
29. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

Ja, undskyld.. Vi har målt på gamma stråling, og hvor meget, der bliver absorberet ved forskellige tykkelser.. hvordan, ja vi benyttede en scintilationdetektor(vist sådan der) og en 137 Cs kilde, og så hænge vi de forskellige plader op mellem..

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2006 af 150972 (Slettet)

Intensiteten I er den effekt som strålingen transporterer gennem et overfladeareal S.

I= P(stråling)/overfladearealet

Hvis der i løbet af tidsrummet delta t sker delta N henfald, og hvert henfald sker ved udsendelse af en partikel eller foton med en energi E, så vil effekten P være:

P= delta E / delta t =

E * delta N / delta t =

E * A (A er kildens aktivitet)

Intensiteten I er

I = (E*A)/S og

I = Io * e^(-u*x) =

Io * e^(ln2/x½)*x

Vi har nu to udtryk for intensiteten, hvor aktiviteten A og tykkelsen x af bly indgår. Vi sætter udtrykkene lig hinanden:


I = (E*A)/S = Io*e^(ln2/x½)*x <=>



A = ((Io*S)/E)*e^(ln2/x½)*x

Svar #4
29. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

#3 forstår jeg ikke.. undskyld! Mit er at på min graf ligger alle punkter på en lineær linje, dog passer et af punkter ikke, og så skal jeg forklare hvorfor, og jeg kan ikke selv komme i tanke om andet end baggrundsstrålingen der kunne skyldes at dette punkt har en højere intensitet.. så går ikke udefra jeg kan forklare det ved en formel, eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2006 af 150972 (Slettet)

aluminiumpladerne udsender muligvis stråling. Kan skyldes at pladerne tidligere har været brugt til ligende forsøg.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2006 af 150972 (Slettet)

Forresten behøver du ikke undskylde.

Jeg troede du skulle udlede et matematisk udtryk for sammenhængen mellem aktiviteten og tykkelsen af bly.

Det er mig der ikke læste dit spørgsmål!

Svar #7
29. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

Ja okay, men er det helt hen i væres med at det også kan skyldes en ændring i baggrundsstrålingen?

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar 2006 af 150972 (Slettet)

#7 baggrundsstrålingen er jo også stråling fra aluminiumspladerne. De er ikke en del af Cæciumkilden.

Prøv at uddybe hvad du mener med "en ændring i baggrundstrålingen".


Svar #9
29. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

Ja, det ved jeg heller ikke helt selv nu.. Men synes bare det er underligt, at det kun lige er et punkt der lægger uden for, fordi hvis noget med aluminiumspladerne, ville den så ikke udsende gamma under hele forsøget og ikke kun i foreksempel 10 sekunder?

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2006 af Guruen (Slettet)

Aj.. hold dig til baggrundsstålingen.. og muligvis, at cs-137 jo aldrig henfalder helt regelmæssigt.. såeh, her kan der godt være sket et udfald.. noget i den stil., har seføli ikk set din graf.. men skyder på baggrundsstråling..

#8
baggrundsstrålingen ville også være der, hvis aluminiumspladerne ikk var der, da det jo er stofferne i luften samt jorden etc, der giver denne uregelmæssige baggrundsstråling..

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. januar 2006 af 150972 (Slettet)

#10 Jeg er opmærksom på hvad baggrundstråling er.


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. januar 2006 af Guruen (Slettet)

#11.. okay.. sorry, virkede bare som om du ikke var sikekr i dit stof..

Skriv et svar til: tykkelse af plader og intensitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.