Kemi
Betydende cifre og pH.
11. februar 2006 af
TCH (Slettet)
Når det er givet, at [OH-]=1,76*10^(-4)M (jf. Mygind 2000 A1, opg. 19), kan pH-værdien beregnes, idet
[H3O+]=Kv/[OH-],
d.v.s.:
pH=-log[H3O+]=-log(Kv/[OH-])=-log((1,0*10^(-14))/(1,76*10^(-4)))=10*
*Laveste antal betydende cifre er 2 (1,0*10^-14). Men i facitlisten står der pH=10,25.
Hvorfor? Mygind regner jo med Kv=1,0*10^(-14)M^2, hvilket mere præcist kunne skrives som 1,008*10^(-14)M^2 - men så burde resultatet være 10,3, da lavest antal betydende cifre da er 3 (jf. 1,76*10^(-4)).
Forklaring ville være rar!
[H3O+]=Kv/[OH-],
d.v.s.:
pH=-log[H3O+]=-log(Kv/[OH-])=-log((1,0*10^(-14))/(1,76*10^(-4)))=10*
*Laveste antal betydende cifre er 2 (1,0*10^-14). Men i facitlisten står der pH=10,25.
Hvorfor? Mygind regner jo med Kv=1,0*10^(-14)M^2, hvilket mere præcist kunne skrives som 1,008*10^(-14)M^2 - men så burde resultatet være 10,3, da lavest antal betydende cifre da er 3 (jf. 1,76*10^(-4)).
Forklaring ville være rar!
Svar #2
12. februar 2006 af frodo (Slettet)
god observation, som din lærer helt sikkert får svært ved at besvare.
jeg kan heller ikke give anden forklaring end #1.
jeg kan heller ikke give anden forklaring end #1.
Svar #3
12. februar 2006 af TCH (Slettet)
Tak, IBM.
Et spørgsmål til:
En opgave handler om, hvorvidt en syre er stærk eller svag i en 2mM opløsning.
f) HCL K(A)=7*11^(-10)M
Hvordan afgøres dette? Gerne uddybende forklaringer.
På forhånd tak.
Et spørgsmål til:
En opgave handler om, hvorvidt en syre er stærk eller svag i en 2mM opløsning.
f) HCL K(A)=7*11^(-10)M
Hvordan afgøres dette? Gerne uddybende forklaringer.
På forhånd tak.
Svar #4
12. februar 2006 af TCH (Slettet)
Jeg kan forstå, at det afhænger af syrekonstantens K(S) værdi, men hvordan findes der frem til denne i ovennævnte opgave?
Skriv et svar til: Betydende cifre og pH.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
