Matematik

Eksponentiel udvikling

20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)
Opgaven lyder:
"I begyndelsen af 1980 deponeres forskellige radioaktive isotope. Massen (i gram) y af en radioaktiv isotop aftager eksponentielt med tiden (i år) x, Dvs. y=b*a^x .
Der deponeres 3,00 g af isotopen Sr-90, der har en halveringstid på 28 år.
a. Bestem a og b"

Nogen der kan hjælpe mig med hvad jeg skal sætte som y og hvad jeg skal sætte som x?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

Tja du kender T1/2 derved kan du beregne a ud fra dette:
T1/2=ln(1/2)/ln(a)
hmmm og ved x=0 er y=3
dermed kan du sige:
3=b*a^0
og dermed er a og b fundet...

Svar #2
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

Forstår ikke helt det med T1/2..hvordan ville du finde a?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

ved at isolere a selvfølgelig...

Svar #4
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

Jamen hvordan kan det være jeg kan bruge t1/2? er det fordi det er halveringstiden eller...? :S

Svar #5
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

kan ikke finde ud af at udelukke a...vil du¨ikke gøre det? så siger jeg sikkert "når ja" :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

T1/2=ln(1/2)/ln(a)
T1/2*ln(a)=ln(1/2)
ln(a)=ln(1/2)/T1/2
exp(ln(a))=exp(ln(1/2)/T1/2)
a=exp(ln(1/2)/T1/2)

Svar #7
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

hvad betyder exp?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

exp=e^x
og e er grundtallet(2,71...)

Svar #9
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

okay det har jeg så ikke lært alt det der...så kan jeg nok ikke skrive i min blækregning :P er der ikke andre måder man kan regne det ud på?

Svar #10
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

kan man ikke sige noget med 1,5=b*a^28 +

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm nej... men b værdien er nem at finde, da dette er skærringen med y-aksen(altså x=0), men når du nu har fået T½ af vide, ville det nok være en god ide at bruge den:)

Svar #12
20. marts 2006 af LarsUlri (Slettet)

jamen kan ikke skrive noget ind jeg ikke har lært ;)

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det er selvfølgelig sandt, men så vidt jeg kan se er det den eneste måde at lave den på....men så er du jo også foran de andre:P


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.