Matematik

2.gradsligning - jeg skal løse en specifik en, kan du hjælpe?

20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)
min ligning ser sådan her ud: x^2-100=0
foreløbig har jeg udledt dette: a=1, b=-100 og c=0 eller skal c overhovedet med?
d=-100^2-4*1*0
d=-10000
x=100+/-kvadratroden af -10000
men det er jo umuligt at tage kvadratroden af -10000!

ERGO jeg kan virkelig ikke komme frem til svaret og jeg ved ikke om jeg har sat tingene rigtigt ind i ligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Du kan hurtigt se at den kan løses, da x^2 = 100.

Svar #2
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

x^2 er da a=1
er a ikke en når der ikke står noget

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Du behøver ikke at bruge diskriminantformlen, du skal bare løse x^2 = 100.

Men ja, a = 1, hvis der ikke står noget.

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2006 af allan_sim

#0.
Hvis du vil bruge diskriminantformlen, så har du i dit tilfælde, at a=1, b=0 og c=-100. Dermed er diskriminanten givet ved d=0^2-4*1*(-100)=400.

Svar #5
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan du kan få 1^2 til at blive 100

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Jo, det er den helt sikkert! Det skriver du da også selv i #0, så ...

Som sagt i #1, der er slet ingen grund til alt det halløj, som du har gang i:

x²-100 = 0 =>
x² = 100 =>
x = ±10

Svar #7
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

#6
jeg forstår ikke hvordan du kan sige x^2-100

x^2 er da 1 og 1-100 er ikke nul

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2006 af Marie+Louise (Slettet)

Det eneste som han gør, er at addere med 100 på begge sider at lighedstegnet.

Men du må gerne bruge diskriminantformlen, hvis du vil.

Svar #9
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

#4

ja tak, jeg fik den også til 400 nu, men når jeg så sætter den ind i den her: x=-b+/-kvadratroden af 400 og så dividerer det med 2*a(2*1) så får jeg 0
men det er forkert, hvad gør jeg selv forkert

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2006 af dnadan (Slettet)

#7 dette giver ingen mening, men prøv at kigge i #6, der står den nemmeste måde at løse lige netop den ligning på.

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. maj 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm nej det giver ikke nul, udregningen hedder:
-0(+/-)20^(1/2)/2

Dermed x=10 v x=-10

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. maj 2006 af Marie+Louise (Slettet)

x = (-0 +/- sqrt(400))/2*1 = +/- 10.

Kvadratroden af 400 er 20, og da det er -20 og +20, som skal divideres med 2, så er resultatet -10 eller 10.

Det burde du altså meget gerne kunne indse, hvis du går på gym :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. maj 2006 af allan_sim

#9.
x = (-b+kvadratrod(400))/(2a)
= (0+kvadratod(400))/(2*1)
= 20/2 = 10

x = (-b-kvadratrod(400))/(2*1)
= -20/2 = -10

Og så er x^2 ikke lig med 1. Koefficienten foran x^2 er lig med 1, dvs. i stedet for at skrive 1*x^2 nøjes man med at skrive x^2.

Svar #14
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

ok tak

Svar #15
20. maj 2006 af gittemaja (Slettet)

ksan man slette sit indlæg så det ikke ligger og fylder

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. maj 2006 af migmig (Slettet)

#15 nej det kan man ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #17
20. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

x=+-10

Brugbart svar (0)

Svar #18
21. maj 2006 af bif (Slettet)

# 15 Gittemaj ! jeg forstår godt hvorfor du gerne vil ha dit indlæg slettet - tsk tsk TSK! :P

Skriv et svar til: 2.gradsligning - jeg skal løse en specifik en, kan du hjælpe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.